Štorije iz gledališča: Pod vodo

Letos je bilo moje poletje v primerjavi s prejšnjimi delovno. Namesto oddiha in zasluženega počitka sem svoj trud vlagal v nastajanje izvirnega slovenskega muzikala Povodni mož, kjer sem odigral naslovno vlogo. Ena bolj zanimivih in ne prav konvencionalnih zgodb je bilo fotografiranje glavnega plakata.

Glede na to da v naši predstavi Povodni mož ne odpelje Urške v globine Ljubljanice, smo vseeno želeli ohraniti tematiko vode, saj predstavlja lepo metaforo, kako se človek lahko danes zaslepljeno pusti voditi neznanim globinam socialnih omrežij, všečkov in uspeha v t.i. meta oziroma virtualnem svetu. Zato smo fotografiranje izvedli v bazenu. Skupaj z Urško (Sara Briški Cirman) sva v kostumih pod gladino iskala tisto pravo pozo, ki bi na plakatih po mestu in spletu oglaševala muzikal.

To seveda ni bil mačji kašelj. Ob sebi sva imela inštruktorja potapljanja, ki nama je najprej pokazal tehniko predihavanja, da bi pod vodo lahko zdržala čim dlje. Kasneje je ugotovil, da sva oba precej plovna. To je pomenilo, da sva v kostum dobila še dodatne uteži, ki so omogočile, da sva lahko na globini petih metrov lebdela. Celotno fotografiranje je trajalo nekaj ur, tako da sva bila na koncu že precej premražena, čeprav je bila voda dokaj topla. Poleg tega sva bila utrujena od nenehnega predihavanja in zadrževanja zraka pod vodo. A ko gledam končni izdelek, je bil ves trud poplačan, saj je fotografija res nekaj posebnega in magičnega. Še posebej, ko se zagledaš na ogromnem plakatu sredi Ljubljane.

JURE KOPUŠAR, igralec SNG Nova Gorica

*Jure Kopušar v predstavi Mojster in Margareta interpretira Wolandovega pomočnika Azazella, konec avgusta pa je nastopil tudi v premierni uprizoritvi pop-rock muzikala Povodni mož na Festivalu Ljubljana.


Najbolj brano