Štorije iz gledališča: Končno na prvi strani časopisa!

Smo na Borštnikovem srečanju. Odvija se sklepni prizor. Lik, ki ga igram, zabodejo s šiviljskimi škarjami in omahne na kanape. Mama je v dvorani in ob mojem kriku zmrzne.

Helena Peršuh

 Foto: Peter Uhan
Helena Peršuh  Foto: Peter Uhan

Ko me slišijo soigralci v zaodrju, se začnejo krohotati: “Ja, Borštnik je! Vse za nagrado!” To so mi seveda kasneje povedali, jaz pa sploh nisem vedela, da se je iz mene izvil kak zvok. Tema. Konec predstave. Grem z odra. Soigralec mi bled in v paniki reče, da nekaj ni bilo v redu, da se je nekaj zgodilo s tistimi škarjami, naj pogledam … Nasmehnem se, ga pomirim, da ni nič narobe, in stečem na poklon.

Takrat na odru zagledam lužico krvi in v trenutku mi postane slabo. Grem na drugo stran odra, kjer čakajo ostali soigralci, jim nekaj zmedeno govorim, češ, da me je s škarjami, da mi je slabo … Oni pa v smeh: “Še zdaj ni prišla k sebi … Ja, Borštnik je!” Zagrabijo me za roko in spet gremo na oder, ker aplavz še traja - baje sem se poklanjala kot kaka operna diva. Odvlečejo me dol in v trenutku se onesvestim. Pokličejo rešilca.

Na urgenco pridem v dolgi črni čipkasti obleki, z razmršenimi lasmi in razmazano šminko, ker so me poskušali “abšminkat” med čakanjem na rešilca. Ura je pozna. Od šoka sem vsa iz sebe.

Sedim pred zdravnikom. Bulji vame. Pogleda mojo nogo. “Dajte dol te nogavice,” reče zadirčno. Imela sem črne čipkaste samostoječe nogavice. “Kaj se je zgodilo?” vpraša ostro, ko si ogleduje rano. “Igra ...” “Kaj ste se igrali?” me prekine, zdaj svojega ogorčenja ne skriva več. Uspem mu pojasniti okoliščine. Prime se za glavo: “Jaz pa sem mislil, da ste se šli bogve kakšne igrice … Veste, mi vidimo marsikaj … Ja, nič, zašiti bo treba!”

Naslednji dan moram na prevez rane. Taksi ustavi pred kioskom. Plačam, stopim ven in še preden uspem zapreti vrata, zagledam plakat: SOIGRALEC ZABODEL SOIGRALKO! Od šoka sedem nazaj v taksi. “Ste si premislili, gospa? Greva kam drugam?” Molčim. Jezna. Ogorčena. Postala sem zvezda, žal ne gledališkega večera, ampak jutranje izdaje Slovenskih novic.

Pa vseeno, končno enkrat na prvi strani časopisa!

Helena Peršuh, igralka SNG Nova Gorica


Najbolj brano