Slovenski filmski center vendarle prejel sredstva iz proračuna

Slovenski filmski center (SFC) je na današnji zadnji dan leta prejel nakazilo iz proračuna v višini 1,95 milijona evrov za plačilo obveznosti do filmskih producentov, ki so nosilci 33 projektov, ki so čakali na potrditev vlade. Direktorica SFC Nataša Bučar je izrazila veselje, da se bo filmska produkcija lahko nadaljevala.

 Foto: Markus Spiske/Unsplash
Foto: Markus Spiske/Unsplash

LJUBLJANA > "Veseli me, da smo po skoraj celoletnih prizadevanjih s pomočjo sedmega protikoronskega paketa vendarle uspeli zagotoviti osnovne pogoje, da se bo filmska produkcija v Sloveniji lahko nadaljevala," je povedala Nataša Bučar.

Po njenih besedah bo tako SFC v letošnjem letu počrpal 85,49 odstotka razpoložljivih sredstev za filmske transferje. Za preostanek sredstev v višini skoraj 729.400 evrov, ki ga zaradi poznanih birokratskih zapletov ni bilo mogoče počrpati, pa pričakuje, da bo dodatno razpoložljiv v letu 2021.

Da se s sedmim protikoronskim zakonom, ki ga je DZ sprejel v tem tednu, že izbranim filmskim projektom, ki so v času koronakrize ostali brez državnega sofinanciranja, obeta luč na koncu tunela, so na SFC predvidevali ob nastanku zakonskega predloga. Treba pa je bilo počakati na nakazilo sredstev.

Filmarji so več mesecev opozarjali na blokado slovenske filmske produkcije, saj so transferji za projekte, ki jih preko SFC potrdilo ministrstvo za kulturo, čakali na odobritev vlade. O tem so poročali tudi evropskim institucijam, v začetku decembra pa je bila o tem obveščena še Evropska komisija.

Zanje sta se zavzela tudi nacionalni svet za kulturo, ki je na premiera Janeza Janšo naslovil pobudo za prednostno vladno obravnavo filmskih projektov, ter odbor DZ za kulturo, ki je pozval vlado in ministra Vaska Simonitija, naj v sedmem protikoronskem svežnju sprostita izplačila pogodbenih sredstev.


Najbolj brano