Skromno, karizmatično in vitalno

Prešernovi nagradi za življenjski opus bosta 7. februarja, na predvečer kulturnega praznika, prejela fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in plesalec Milko Šparemblek, nagrade za dosežke v minulih treh letih pa oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.

Letošnja velika Prešernova nagrajenca sta fotograf Stojan Kerbler 
(levo) ter koreograf in plesalec Milko Šparemblek. Foto: STA
Letošnja velika Prešernova nagrajenca sta fotograf Stojan Kerbler (levo) ter koreograf in plesalec Milko Šparemblek. Foto: STA

LJUBLJANA > “Kultura in njeni ustvarjalci predstavljajo fundament, temelj, ki našo družbo sploh osmišlja,” je včeraj na tiskovni konferenci v ljubljanski Operi povedal minister za kulturo Zoran Poznič ter opozoril na podcenjevanje in zanemarjanje domače umetnosti. Na tem polju, je poudaril, segamo do zvezd, o čemer se bomo spet prepričali kmalu.

Stojan Kerbler, rojen leta 1938, je osrednja osebnost slovenske fotografije, beremo v utemeljitvi: “Njegov fotografski opus je čudovita freska bivanja in življenja haloških ljudi in predstavlja resnično vrednoto nacionalnega pomena, o kateri se lahko poenoti strokovna in tudi laična javnost. Kerbler je nepretenciozno, s svojo skromnostjo, ljubeznijo in odgovornostjo do sočloveka postavil visoka merila čiste črno-bele analogne fotografije in vzpostavil referenčni okvir humanistične fotografske senzibilnosti in estetike tudi za prihodnje rodove.”

Drugo veliko Prešernovo nagrado za življenjski opus bo prejel koreograf in plesalec Milko Šparemblek, rojen na Koroškem, sodi v generacijo svetovno znanih umetnikov, ki so prispevali k spremembi razmišljanja o plesu v današnjem času. Z 91 leti in sedem desetletij dolgo ustvarjalno potjo pa je najstarejši še aktivni koreograf na svetu, poudarjajo v utemeljitvi: “Milko Šparemblek je karizmatičen človek in umetnik, ki nas kot ustvarjalce in gledalce zanesljivo in osrečujoče vodi iz labirintov sveta v objem lastnega srca. Lahko se mu spoštljivo poklonimo.”

Kerber je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da nagrado razume kot priznanje klasični avtorski fotografiji in priznanje slovenski fotografiji nasploh, veseli pa se tudi v Zagrebu živeči Šparemblek: “To pomeni, da so vas prepoznali in vas niso pozabili.”

Šest “malih” nagrad

Podelili bodo tudi šest nagrad Prešernovega sklada za dosežke v zadnjih treh letih. Igralka Nina Ivanišin jo bo prejela za vloge na matičnem odru ljubljanske Drame in v zunajinstitucionalnih projektih, Suzana Koncut za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil, skladatelj in akordeonist Luka Juhart za več dosežkov, zlasti za skladbo Unleashed, režiser Rok Biček za celovečerni dokumentarec Družina, oblikovalec Nejc Prah za vizualno podobo 33. grafičnega bienala in dogodkov Koordinate zvoka ter za samostojno razstavo Mal za hec, mal za res, kostumograf Alan Hranitelj pa za razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja.

Predsednica upravnega odbora sklada Ira Ratej je dodala, da bo proslava prvič dostopna slepim, slabovidnim, gluhim in naglušnim, tako v Cankarjevem domu kakor prek televizijskega prenosa. Režiser Vito Taufer bo program oprl na Prešernovo Zdravljico.  


Najbolj brano