Škljocajo in odpirajo nove poglede

Foto klub Nova Gorica, ki danes povezuje 46 članov, je svojo 50-letnico kronal z razstavo v galeriji Frnaža in jubilejnim zbornikom, v galeriji kavarne in restavracije Pecivo pa so še zmeraj na ogled črno-bele fotografije, ki jih je posnel ustanovitelj kluba Milenko Pegan. V pol stoletja je iz njihovih vrst zraslo dvanajst mojstrov fotografije.

Foto klub   danes povezuje  46 članov - dobra polovica   je tako pogledala v fotografski  objektiv.  Foto: Damijan Sedevčič
Foto klub danes povezuje 46 članov - dobra polovica je tako pogledala v fotografski objektiv.  Foto: Damijan Sedevčič

NOVA GORICA > Organizirano fotografsko ustvarjanje v Novi Gorici je le malo mlajše od mesta. Sega v leto 1949, ko so pripravili prve tečaje. Vodili so jih kasnejši ustanovitelji društev, sprva Fotoamaterskega društva Nova Gorica, zatem Fotokluba Elektra.

Ampak za začetek neprekinjenega delovanja kluba velja leto 1968, ko so se navdušenci, zbrani okrog fotografskega mojstra Milenka Pegana (1925-2005), povezali v društvo, imenovano Foto kino klub Nova Gorica. Istega leta so že organizirali prvi klubski natečaj barvnih diapozitivov v Jugoslaviji Pomlad 68 - I. primorska razstava diapozitivov. Naslednje leto je klubski natečaj prerasel v natečaj barvnih diapozitivov Dia Primorska, ki živi še danes, pa čeprav že dolgo več ne uporabljajo dia filmov.

Sprva so na natečaju sodelovali samo primorski fotografi z obeh strani meje, danes pa je odprt tudi za kolege iz celotne domovine.

Leta 1983 je novogoriški klub s kolekcijo barvnih fotografij osvojil pokal maršala Tita, najpomembnejšo tovrstno nagrado v tedanji Jugoslaviji.

Dvanajst mojstrov

Člani kluba so ponosni, da jim je v 50 letih uspelo obdržati “tako svežino in entuziazem kakor tudi željo po tveganju in odpiranju novih pogledov v fotografiji”, s čimer dosegajo uspehe v slovenskem in mednarodnem prostoru.

V pol stoletja so v svojih vrstah našteli dvanajst mojstrov fotografije, kar je najvišji fotografski naziv v Sloveniji. V jubilejnem letu jih imajo osem, prihodnost kluba pa jih ne skrbi, saj na vrata Fotografske zveze Slovenije (FZS) že trkajo novi kandidati - med člani Foto kluba Nova Gorica je deset kandidatov za mojstra fotografije FZS.

V pol stoletja je klub izpeljal 130 natečajev fotografije, vsako leto vsaj dva. Letos so pripravili kar štiri, poleg mednarodne krožne razstave Ekološka resnica 2018, julija postavljene v avli občinske stavbe, še 49. slovensko pregledno razstavo fotografije 2018 v avli Osnovne šole Solkan, digitalni mladinski natečaj Mladi slovenski fotografi se predstavijo 2018, predstavljen na razstavi v Kulturnem domu Nova Gorica, manjkala pa ni niti 49. Dia Primorska.

Ob jubileju so izdali zbornik ter v novogoriški galeriji Frnaža pripravili pregledno razstavo fotografij, ki so jih posneli člani kluba. Na ogled je še zmeraj razstava v galeriji Pecivo, kjer so razobešene črno-bele fotografije ustanovitelja kluba Milenka Pegana.

Povečini digitalno

“Le redki segajo po analogni fotografiji, povečini fotografiramo digitalno,” pravi predsednik kluba Simon Kovačič. “Mojster Rafael Podobnik še vedno fotografira na diapozitive z analognim aparatom, potem pa jih digitalizira, skenira. Jure Kuštrin pa dela po starem postopku na mokri kolodij.”

Ostali se raje zanesejo na digitalno fotografijo. V objektiv pa člani kluba lovijo skoraj vse, k čemur pripomorejo že organizatorji natečajev. “Teme, na katere delamo, so poleg proste barvne in črno-bele fotografije še pokrajina, ulica, portret, ljudje, voda, narava ...” našteva Kovačič. “Imamo pa tudi individualiste, ki gojijo vsak svoj 'avtorski' stil, bolj abstraktno fotografijo.”  


Najbolj brano