Simoniti v Berlinu napovedal nacionalno platformo za e-kulturo

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na neformalnem srečanju ministrov za kulturo in avdiovizualne zadeve, ki se ga udeležuje v Berlinu, omenil načrte Slovenije po vzpostavitvi nacionalne platforme za e-kulturo. Omenil je tudi, da se bo Slovenija v okviru predsedovanja EU v drugi polovici leta 2021 posvetila dediščinskim pravicam.

Vasko Simoniti Foto: Sta
Vasko Simoniti Foto: Sta

BERLIN > Kot so sporočili z ministrstva, bo nacionalna platforma za e-kulturo združevala digitalne vsebine kulturnih institucij in ustvarjalcev ter jih naredila dostopne širšemu krogu državljanov.

Na neformalnem srečanju, ki ga gosti nemška ministrica za kulturo Monika Grütters, je Vasko Simoniti pozdravil predlog Evropske komisije za dodatni posebni cilj Kulturna dediščina in turizem, ki naj bi ga vključili v uredbo o strukturnih in kohezijskih skladih znotraj politike o bolj socialni Evropi.

“Da bi dosegli daljnosežnejše cilje na področju kulturne dediščine, se strinjamo s stališčem držav članic, da bi morala biti kulturna dediščina vključena tudi v druge posebne cilje, zlasti v cilj Pametnejša Evropa in Bolj zelena Evropa,” sporočilo za javnost povzema ministrove besede.

Na srečanju je omenil tudi, da se namerava Slovenija ob predsedovanju EU posvetiti dediščinskim pravicam, sicer pa je izpostavil, da bi bilo treba v novonastali realnosti razmisliti o prihodnosti kulture in vključevanju državljanov v vse svoje potenciale.

Slovenija je v prizadevanjih, da čim prej odpre kulturne institucije za javnost, konec aprila s primernimi ukrepi omogočila odprtje muzejev, galerij in knjižnic ter s 1. junijem sprostila uprizoritvene dejavnosti, ki so se v poletnem času preselile predvsem na odprta prizorišča, ministrstvo pa je skladno s tem podprlo poseben promocijski projekt Odprti za kulturo, je v Berlinu še povedal Simoniti.


Najbolj brano