Sestre odločno nadaljujejo po poti uspehov

Po veliki nagradi na 43. festivalu kratkega filma v francoskem mestu Clermont-Ferrand, ki mu pravijo tudi Cannes za kratkometražne filme, in vesni na nedavnem Festivalu slovenskega filma je režiserka Katarina Rešek - Kukla s kratkim filmom Sestre slavila še na švicarskem festivalu mladega filma Castellinaria.

Prizor iz kratkega filma Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle    Foto: Ksaver Sinkar
Prizor iz kratkega filma Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle  Foto: Ksaver Sinkar

ŠVICA > Na 34. švicarskem festivalu Castellinaria, ki je v kraju Bellinzona potekal med 13. do 20. novembrom, je v tekmovalnem programu kratkih filmov glavno nagrado, poimenovano daniel, prejel kratki igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle. Zanjo se je potegovalo 12 kratkih filmov, žirija pa je podelila še več nagrad v drugih kategorijah, otroškim in mladinskim filmom. Častno nagrado Castello d'onore pa so podelili igralki Mileni Vukotič.

Žirija festivala, katerega moto je približati kakovosten film, ki izraža kulturo, odprtost in pogum skozi nove kinematografije z vsega sveta, je v obrazložitvi izbire zmagovalnega filma zapisala: “Zaradi formalne svežine in ekspresivne moči, ki zaznamujeta podajanje zgodbe o neznačilnem sestrstvu v izrazito dialektičnem družbeno-kulturnem kontekstu. Sodobno sestrstvo, ki brezkompromisno premaguje konformizem in tradicionalne sheme ter izraža močno voljo do preživetja v patriarhalni družbi z oblikovanjem novih pravil in zapovedi.”

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma. Producentka filma je Barbara Daljavec.

Film na svoj način tematizira LGBT tematiko. Tri dekleta nekakšne sodobne “virđine”, kot se je reklo balkanskim ženskam, ki prevzamejo vlogo moškega, a tega ne delajo zavedno in v tem ne prepoznajo svoje identitete, je med nastajanjem filma za MMC dejala režiserka. V filmu Sestre se srečata dva svetova, ki sta v “postbalkanskem” okolju zaznana kot neustrezna in ne nazadnje nefunkcionalna. “To sta družbeno nefunkcionalna ženska, ki ne zna in noče sprejeti svoje družbeno dodeljene vloge, in ženska z nefunkcionalnimi rodili, a si med seboj pomagata prepoznati svojo lastno vrednost in se povzdigneta nad predstave okolja,” je še pojasnila Kukla.

Film je med drugim zmagal tudi na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za kratki film. Režiserka je bila te dni uvrščena med osem režiserk in režiserjev, ki pripravljajo celovečerne prvence in bodo decembra nastopili na filmskem festivalu Les Arcs v Franciji.


Najbolj brano