Šepetati konjem in prejezditi ves svet

Konec minulega tedna je v 72. letu starosti po srčnem infarktu umrl britanski pisatelj Nicholas Evans, avtor mednarodne uspešnice Šepetati konjem.

Nicholas Evans (1950-2022)
Nicholas Evans (1950-2022) 

LONDON > Novinar Nicholas Evans, leta 1950 rojen v angleškem mestu Bromsgrove, je leta 1995 zaslovel z romanesknim prvencem Šepetati konjem, ki velja za enega najuspešnejših romanov na svetu; prodali so ga v več kot 15 milijonih izvodih in prevedli v 40 jezikov. Slovenci smo ga že leta 1996 pri založbi DZS dobili v prevodu Ferdinanda Miklavca. Zgodbo o “šepetalcu”, ki zdravi konje, je pisatelju povedal prijatelj, nakar se je razrasel roman o deklici Grace in njenem konju Pilgrimu. Nekega dne se v nesreči oba hudo poškodujeta. Dekličina mama se z obema odpravi v Montano, kjer živi šepetajoči zdravilec Tom Booker ...

Po romanu so leta 1998 posneli uspešen istoimenski film, ki ga je režiral Robert Redford, ob njem pa igrali še Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Dianne Wiest, Chris Cooper in v vlogi mlade jahačice pa tedaj 14-letna Scarlett Johansson.

Evans, sprva časopisni novinar in televizijski scenarist, se je v začetku devetdesetih let skušal uveljaviti kot filmski ustvarjalec, a mu je to prineslo le finančni in živčni polom. Po svetovno odmevnem romanesknem prvencu je napisal še več romanov.

V dveh zakonih so se mu rodili trije otroci. Leta 2008 se je skupaj z drugo ženo, glasbenico Charlotte Gordon Cumming, in s še dvema sorodnikoma zastrupil z gobami. Rešilo jih je dolgotrajno zdravljenje z dializo, pisatelja pa tudi presaditev ledvice, ki jo je darovala hči.  


Najbolj brano