Šef v Pismu z novim odmerkom rokenrola

Še trije tedni in na voljo bo novi album Brucea Springsteena; po Western Stars, ki je šel na pot med poslušalce 25. oktobra lani, bo 23. oktobra letos Springsteen poslal Letter to You, Pismo tebi. Ali vam, kot bi se naslov prav tako lahko prevedel.

Koncerti Brucea Springsteena so bili  vedno nabiti z energijo in 
čustvi,  trajali pa so tri ure in več. V zadnjih letih ni bil na turnejah, 
vendar se koncertiranju ni povsem odpovedal. Tako je med letoma 
2017 in 2018 v enem broadwayskih gledališč izpeljal serijo 
akustičnih nastopov, ki jih je kasneje tudi izdal.  Fotografija je z 
njegovega koncerta v Trstu leta 2012. Foto: Andraž Gombač
Koncerti Brucea Springsteena so bili vedno nabiti z energijo in čustvi, trajali pa so tri ure in več. V zadnjih letih ni bil na turnejah, vendar se koncertiranju ni povsem odpovedal. Tako je med letoma 2017 in 2018 v enem broadwayskih gledališč izpeljal serijo akustičnih nastopov, ki jih je kasneje tudi izdal. Fotografija je z njegovega koncerta v Trstu leta 2012. Foto: Andraž Gombač

FREEHOLD > Z albuma sta že na voljo naslovna pesem, ki jo je mogoče slišati tudi na slovenskih radijskih postajah, ter Ghosts. Po slišanem lahko sklepamo, da bo album zaznamoval klasični rokenrol, brez primesi countryja ali folka, zvrsti, ki se ju je glasbenik v minulih 25 letih tudi dotaknil. Preostalih deset pesmi se bo pri ponudnikih glasbe pojavilo na dan izdaje albuma. Pri spletnih ponudnikih (apple music, spotify ...) ga je mogoče že odkljukati in na dan izida se bo pojavil v uporabnikovi zbirki.

Ploščo je Bruce Springsteen posnel s svojim E Street Bandom, s katerim je ustvaril večino svojih prelomnih albumov. Med albumoma Born In The USA (1984) in The Rising (2002) je namreč snemal in nastopal z najetimi glasbeniki, po prelomu stoletja pa se je ponovno združil s starimi kompanjoni.

Album so posneli v njegovem domačem studiu v New Jerseyju in sicer “v živo”, brez nasnemavanja. “Vse smo posneli v le petih dneh in izkazalo se je, da je to najboljše snemanje v mojem življenju,” je glasbenik povedal za Rolling Stone.

Bruce Springsteen je na sceni že več kot 50 let, prvi preboj mu je uspel z albumoma Greetings from Asbury Park, N. J. in The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle leta 1973. A to ni bilo nič v primerjavi s tistim, kar je sledilo albumu Born to Run (1975) in še posebej Born In The USA. Že sredi sedemdesetih ga je glasbeni kritik Jon Landau po nekem koncertu v Cambridgeu razglasil za “prihodnost rokenrola”, njegova fotografija pa se je v istem tednu pojavila na naslovnicah revij Time in Newsweek, kar se dotlej ni zgodilo še nobenemu rock glasbeniku. Sredi osemdesetih je bil z Born In The USA na vrhu vseh prodajnih lestvic in eno največjih imen svetovnega rokenrola.

Pred leti je tudi v slovenskem prevodu izšla njegova avtobiografija, v kateri je odprto spregovoril o svojem težavnem odnosu z očetom, ljubezenskem življenju, družini, pa tudi o depresiji, negotovostih in o načinu, kako se je izkopal iz vsega skupaj.


Najbolj brano