Ščit pesmi v uglašenem mestu

“Mogoče je res krivo podnebje, morje, neskončno obzorje in sonce, vsekakor pa se zavedamo, da brez trdega dela, kvalitetnih zborovodij in podpore uspeh ne bi bil mogoč,” o uspešnosti vokalne glasbe v domačem mestu premišljuje Ambrož Čopi, umetniški vodja novega festivala, osredotočenega na glasbo 20. in 21. stoletja. Danes bodo v Kopru krstili dirigentskoin zborovsko tekmovanje Aegis carminis.

Že drevi bo zapel Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, 
ki ga vodi Ambrož Čopi, tudi umetniški vodja festivala.  Foto: Jakob Bužan/arhiv APZ UP
Že drevi bo zapel Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki ga vodi Ambrož Čopi, tudi umetniški vodja festivala.  Foto: Jakob Bužan/arhiv APZ UP

KOPER > Danes in jutri se bo na tekmovanju pomerilo 15 dirigentov iz devetih držav, v soboto bo sledilo prav tako mednarodno zborovsko tekmovanje. Nastopajoče bo ocenjevalo narodnostno mešana strokovna žirija, vstop na vse koncerte pa bo prost in brezplačen.

Vokalna glasba je v Kopru zelo priljubljena in “vrsta zasedb se ne glede na starost pevcev že več desetletij uvršča v sam vrh slovenske zborovske glasbe”, v spremni brošuri poudarja Ambrož Čopi, dirigent Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (APZ UP). Ta z organizacijo koncertov v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Symphonic voices že desetletje sooblikuje kulturno ponudbo v slovenski Istri. Odzivi občinstva, strokovnjakov in gostujočih zasedb ter izkušnje so botrovali zamisli o mednarodno prepoznavnem festivalu, posvečenem mladim. Z njim želijo v domačem in mednarodnem prostoru tudi spodbuditi nove dosežke na področju vokalne glasbe, pojasnjuje Čopi.

Rusi, Madžari, Španci ...

Drevi ob 19.30 bodo v dvorani sv. Frančiška na otvoritvenem koncertu nastopili Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper z dirigentko Majo Cilenšek, Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani z dirigentom Markom Vatovcem in APZ UP.

Že danes in jutri se bodo v dopoldanskih in popoldanskih urah vrstile dirigentske kvalifikacije, prav tako odprte za javnost, a primerne bolj za poznavalce. Širši javnosti bo bolj povšeči finale jutri ob 19. uri, ko bodo dirigenti vodili Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL).

Ob 19.45 bo sledil otvoritveni koncert tekmovanja pevskih zborov. Nastopili bodo ruski Otroški zbor Vesnianka, ki ga vodi dirigentka Lubov Aldakova, madžarski Mešani mladinski pevski zbor Lautitia in z dirigent József Nemes ter španski Coro Los peques del León de Oro, ki ga vodi dirigentka Elena Rosso.

V soboto se bodo od 11. ure v dvorani vrstili nastopi zborov, najboljši po izboru žirije bodo zapeli ob 19. uri.

Veliko nagrad

Znani so že nagrajenci državnega natečaja za nova zborovska dela. Prispelo je 19 skladb, pod katere je podpisanih 13 skladateljev. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Andrej Makor, Damijan Močnik in Tadeja Vulc, bo podelila več nagrad. V kategoriji A (po-mutacijski zbori), ki jo sponzorira Univerza na Primorskem, bo 700 evrov in naročilo nove skladbe prejel Tine Bec za Deliver Me, O Lord (Obred za mrtve) drugo nagrado v znesku 550 evrov Črt Sojar Voglar za Droben listek si mi dala (Ivan Cankar), tretjo nagrado v višini 400 evrov pa Matej Kastelicza Sanctus (Mašni ordinarij). V kategoriji B (pred-mutacijski zbori), ki jo sponzorira Javni sklad za kulturne dejavnosti, prve in druge nagrade ne bodo podelili, saj niso zaznali večjih presežkov. Tretjo nagrado v višini 300 evrov prejmeta Samo Vovk in Barbara Grahor za Vseveda soseda (Saša Vegri), kot priporočeno skladbo pa je žirija označila delo Črta Sojarja VoglarjaRojstvo besede (Tone Pavček). Podelili bodo še več drugih nagrad, nedeljski “maši za mlade” ob 10. uri v stolnici pa bodo ob 11.30 sledili poslovilni nastopi na Titovem trgu.

V Kopru, prvotno grško-tračansko imenovanem Aegida, o festivalu Aegis carminis (Ščit pesmi) že poje istoimenska himna. Napisal jo je škof Jurij Bizjak, uglasbil Ambrož Čopi, zapel APZ UP, klavir pa je igrala učiteljica na koprski glasbeni šoli Nives Pavlič.


Najbolj brano