S knjigo znova na zraku

26. Slovenski dnevi knjige, ki ponovno vabijo k branju knjig in spoznavanju njihovih avtorjev, se končno vračajo v živo in S sejmom na zraku. Do nedelje se bodo knjige naselile tako v vrt Lili Novy Društva pisateljev, kakor v partnerska mesta, med njimi Koper, Sežano, v Novi Gorici pa so že doma.

 V Novi Gorici bo jutri tržaška založba ZZT predstavila monografijo 
V tišini spomina Katje Hrobat Virloget, v Kopru pa Libris že danes 
predstavlja novo knjigo dialektologinje Suzane Todorović.
V Novi Gorici bo jutri tržaška založba ZZT predstavila monografijo V tišini spomina Katje Hrobat Virloget, v Kopru pa Libris že danes predstavlja novo knjigo dialektologinje Suzane Todorović. 

PRIMORSKA > “Počasi se vračamo na stare tire. Pozabili smo že, kako je bilo,” v vabilu v Kosovelovo knjižnico Sežana piše direktorica Magdalena Svetina Terčon. Danes bo tam od 13. do 18. ure sejem knjig v sodelovanju z založbo Libris, s katero knjižnica redno sodeluje, plod pa je bila tudi skupna knjiga - zbornik, izdan ob 60-letnici priključitve Primorske k matični domovini. Med 16. in 17. uro bo tamkaj svojo novo knjigo Mlekarice, potovke in prevozniki na poti v Trst, ki je pravkar izšla pri Librisu, podpisoval avtor Stanislav Renčelj. V petek med 11. in 17. uro bo svojo produkcijo obiskovalcem knjižnice predstavljalo kulturno-umetniško društvo Konstruktivist iz Sežane, ki se ukvarja z založništvom, organizacijo dogodkov in zlasti promocijo dela Srečka Kosovela, ki mu je posredno dal ime.

Tržačani v Ljubljani in v Novi Gorici

Založništvo tržaškega tiska bo prihodnje dni sodelovalo tako na pestrem dogajanju v Ljubljani kakor v Novi Gorici, ki je že odeta v knjige, saj tam te dni že domuje festival Mesto knjige.

Jutri ob 10. uri bodo v Ljubljani Tržačani v sodelovanju z založbo Malinc predstavili slikanici Klarise Jovanović in tržaškega ilustratorja Štefana Turka - v Trstu je izšla Pravljica, pogrni se, pri Malincu pa Telovadec Nikolaj prežene tolovaja. Ob 12. uri se bo Klarisa Jovanović pogovarjala z Acetom Mermoljo, ki bo predstavil svojo novo pesniško zbirko Lukov greh. V Novi Gorici pa bo tržaška založba osvetlila knjigo V tišini spomina, ki je izšla v sodelovanju z Založbo Univerze na Primorskem. Njena avtorica, izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget, v njej predstavi različne vidike migracij, ki jih postavlja izven nacionalnega okvirja. “Kljub naslovu, se knjiga ne loteva le odhoda Italijanov iz slovenskega dela Istre, temveč tudi ostalih migracij - zlasti tistih, v katere so vključeni novi prišleki iz ostanka tedanje Jugoslavije,” beremo o njeni vsebini. Pogovor bo vodila urednica založbe ZTT Martina Kafol.

V žepnem parku z žepno knjigo v Kopru

V Kopru založba Libris v sodelovanju z Avtomatik deloviščem do sobote vabi na Prešernov trg oziroma Mudo na Sejem na zraku, ki so ga poimenovali V žepnem parku z žepno knjigo, saj Avtomatik delovišče na Prešernov trg prinaša zeleni kotiček. “Ozelenitev s sedišči bo mimoidoče vabila k oddihu, po sprehodu v mestu in razmisleku, na kakšen način bi lahko bil Koper prebivalcem in obiskovalcem prijaznejši,” pravijo prireditelji. Poskrbeli bodo, da za vse, ki si bodo odpočili na tamkajšnjih ležalnikih, knjig ne bo zmanjkalo. Že danes ob 18. uri bodo predstavili novo knjigo neumorne dialektologinje dr. Suzane Todorović,ki je tokrat raziskala Narečje, življenje in hišna imena v treh istrskih krajih (Bertoki, Pomjan, Šared).


Najbolj brano