RŠ: Poslanci ŠOU niso sprejeli proračuna za 2021

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je na četrtkovi seji obravnavala finančni načrt za leto 2021, v katerem je bilo predvideno ničelno financiranje Radia Študent (RŠ). Kot so v četrtek pozno zvečer tvitnili na RŠ, proračuna poslanci niso sprejeli in dodali, da jih je proti glasovalo 20, za 11, deset pa je bilo vzdržanih.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je na četrtkovi 
seji obravnavala finančni načrt za leto 2021, v katerem je bilo 
predvideno ničelno financiranje Radia Študent (RŠ).  Foto: Radio Študent/Marijo Županov
Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je na četrtkovi seji obravnavala finančni načrt za leto 2021, v katerem je bilo predvideno ničelno financiranje Radia Študent (RŠ).  Foto: Radio Študent/Marijo Županov

LJUBLJANA > Iz RŠ so v začetku januarja sporočili, da je novoizvoljeni študentski zbor ŠOU na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ ni več. Prav tako naj bi spremenili pravilnik o financiranju ŠOU.

Proračun vreden slabe tri milijone evrov

V sporočilu za javnost je tedaj pisalo, da je osnutek proračuna ŠOU za leto 2021 vreden slabe tri milijone evrov. Od ŠOU so zahtevali, da jim "sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov". Nadalje se na radiu zavzemajo tudi "za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU" ter za "vključitev RŠ v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti".

Podporo RŠ so v minulih dneh izrazili številne institucije in posamezniki. Poleg ZRC SAZU denimo še pet fakultet Univerze v Ljubljani, štirje inštituti ter nekaj drugih akademskih organizacij znanstvenoraziskovalnih in študentskih organizacij. Med podporniki v RŠ beležijo tudi šest institucij, ki so jih opredelili s skupno kategorijo sindikati, stanovske organizacije in združenja. Podporo jim je izreklo tudi sedem civilnodružbenih organizacij, med njimi Asociacija, ter organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6.

Direktor ŠOU: Mislim, da ste zreli, da greste v neko preoblikovanje

Kot je v četrtek zvečer poročal spletni Večer, je direktor ŠOU Andrej Klasinc ob srečanju zatrdil, da sredstva organizacije ŠOU padajo iz leta v leto, posledično pa "morajo Radio umestiti v model, kjer bo preživel še naslednjih 20 let". "Mislim, da ste zreli, da greste v neko preoblikovanje. V prihodnjih mesecih bomo delali na prestrukturiranju, o tem boste obveščeni in v tem boste tudi sodelovali. Otepati se neke zadeve, obenem pa zahtevati, da moramo dati denar, in da smo potem prikazani še kot najhujši kriminalci - tega se ne bomo šli. Bomo pa vas z voljo in srčnostjo popeljali v prihodnji čas," je po pisanju Večera predstavnikom RŠ še dejal Klasinc.

Direktorica RŠ Ana Kandare je v izjavi za javnost zapisala, da po četrtkovem nesprejetju proračuna ŠOU za leto 2021 položaj RŠ ostaja povsem negotov. "Problemi so odloženi, ne pa rešeni; razmere se že z naslednjo sejo lahko spremenijo," je opomnila. V RŠ vztrajajo pri zahtevah zagotovitve financiranja s strani ŠOU v višini najmanj 120.000 evrov letno vsaj do konca leta 2022, takojšnjo prekinitev poskusov prenosa ustanoviteljskega deleža, ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU ter vključitev RŠ v vse pogovore o njegovi prihodnosti.

Kandare: Sredstva ŠOU za RŠ so se pod vodstvom Klasinca v sedmih letih razpolovila

Ana Kandare je spomnila, da so bili na četrtkovi seji zavrnjeni tudi vsi za radio nesprejemljivi amandmaji, po katerih bi RŠ za leto 2021 zagotovili 50.000 evrov, govora pa je bilo tudi o za radio nesprejemljivem "miroljubnem prenosu ustanoviteljskega deleža", vključenem v predlogu amandmaja vodje poslanske skupine Povezani Aleksandra Milićevića kot tudi v nagovor študentskih poslancev s strani Klasinca. Dodala je, da so se sredstva ŠOU za RŠ prav pod vodstvom Klasinca v sedmih letih razpolovila, v četrtek pa naj bi direktor "ponovno zavajal študentski zbor in širšo javnost z netočnimi trditvami o sporazumnih dogovarjanjih glede izstopa ŠOU iz ustanoviteljstva RŠ".

"Na seji so mnogi poslanci in poslanke izrazili nesprejemljivost proračuna ŠOU, v katerem ni postavke za RŠ. Tudi če so bili njihovi amandmaji za nas nesprejemljivi, so vendarle potrdili, kar smo bili prisiljeni kričati zadnja dva tedna: da je Radio Študent kot najstarejša neodvisna študentska radijska postaja v Evropi nepogrešljiv del študentskega organiziranja in medijskega prostora in s tem brez vsakršnega dvoma upravičen do javnih sredstev, s katerimi upravlja ŠOU," med drugim piše v izjavi.

Po presoji direktorice RŠ so se na seji pokazale "slaba in zavajajoča komunikacija med vodstvom in študentskimi poslanci, nepoučenost o perečih problematikah ter splošna odsotnost refleksije o posledicah upravljanja z večmilijonskim proračunom študentskega javnega denarja". Samovolji vodstva ŠOU pa se po njenih besedah ni izognil niti Zavod ŠOLT.

Na ŠOU so za STA danes dejali, da nesprejetja proračuna ŠOU za leto 2021 ne bodo komentirali.


Najbolj brano