Roman tudi za slepe

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je ob dnevu brajice prek zooma pripravila predstavitev mladinskega dela Simone Semenič Skrivno društvo KRVZ, tudi v oblikah, prilagojenih za slepe oziroma slabše videče.

Simona Semenič Foto: STA
Simona Semenič Foto: STA

LJUBLJANA > Z modro ptico nagrajeni mladinski roman, ki ga je izdala Mladinska knjiga, je hkrati izšel tudi v brajevi pisavi, zvoku in v tako imenovanem črnem oziroma povečanem tisku. Z izidom so obeležili 100-letnico Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSS), organiziranega delovanja najstarejše invalidske organizacije na Slovenskem.

Dušan Brešar Mlakar iz ZDSSS je dejal, da knjige med slepe bralce običajno prihajajo z enoletno zamudo, tokrat pa so se odločili, da bodo izbrano delo ponatisnili istočasno. K sodelovanju so povabili Ajdovko Simono Semenič z mladinskim delom, ki nima neobičajnega besedila, po kakršnih sicer slovi dramatičarka. Avtorica je dejala, da je roman pisala bolj za hobi oziroma za sinova Črtomirja in Vitomila in ni mislila, da bo kdaj objavljen. 1400 od 2000 natisnjenih izvodov so že prodali, kar je veliko za nova dela.

Knjige za slepe in slabovidne običajno izidejo z enoletno zamudo, ker so odvisni od sredstev z razpisov različnih ministrstev in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Po besedah filozofa, fotografa in borca za pravice slepih Evgena Bavčarja je Braillova pisava edina možnost pismenosti za slepe. Zvočna sinteza po njegovih besedah ne more nadomestiti brane besede. “Če nam nekdo drug bere, je to pasivno,” je pojasnil.

Pretvarjanje v brajico je zamudno, končni izdelek pa je veliko večji od običajne knjige.  


Najbolj brano