Resnični Larsson

Drevi bo v sežanskem Kosovelovem domu projekcija dokumentarca o Stiegu Larssonu, slavnem švedskem piscu kriminalk, čigar življenje ni bilo nič manj burno od tistega iz knjig.

Stieg Larsson je umrl brez oporoke. Dragocene avtorske pravice so 
pripadle očetu in bratu, s katerima se pa ni dobro razumel.
Stieg Larsson je umrl brez oporoke. Dragocene avtorske pravice so pripadle očetu in bratu, s katerima se pa ni dobro razumel.  

Stieg Larsson je zaslovel s tako imenovano trilogijo Millenium, ki je začela izhajati približno eno leto po njegovi veliko prezgodnji smrti leta 2004. Umrl je star 50 let zaradi srčne kapi. A že preden je ustvaril književna lika Lisbeth Salander in Mikaela Blomkvista, je Larsson živel življenje, ki ni bilo nič manj vznemirljivo od njegovih knjig. Kot raziskovalni novinar je vztrajno dokumentiral dejavnosti desničarskih skrajnežev, ki so tako doma kot po svetu pridobivali vse večjo moč. Na Larssona sta močno vplivali dve okoliščini iz mladosti. Zelo je bil navezan na svojega deda, ki je bil prepričan protinacist. Kot 14-letnik pa je bil priča skupinskemu posilstvu dekleta. Misel, da dekletu ni zmogel pomagati, ga je preganjala vse življenje. Film vključuje intervjuje z Larssonovimi prijatelji in sodelavci ter nikoli videne arhivske posnetke.


Najbolj brano