Razsaja naj epidemija poguma

Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza, ki vsako leto v tem času s premišljevanji in angažirano umetnostjo okupirajo Trst, Koper in Umag, so se spričo posledic koronakrize morala v četrtek oglasiti po spletu zgolj iz Kopra. Tokratno različico so poimenovali “light”, a v tretje desetletje povezovanja in preseganja meja, ki trenutno še kako obstajajo, vstopajo z nenačetim pogumom.

Forum Tomizza je tokrat meje  iz Kopra presegal spletno, saj zaradi pandemije   ni mogel tradicionalno domovati  v Trstu in Umagu. Na 
fotografiji (z desne): kitarist Jurij Mušič, igralca Miriam Monica in Rok Matek ter v ozadju gostitelja Irena Urbič  in Neven Ušumović.
Forum Tomizza je tokrat meje iz Kopra presegal spletno, saj zaradi pandemije ni mogel tradicionalno domovati v Trstu in Umagu. Na fotografiji (z desne): kitarist Jurij Mušič, igralca Miriam Monica in Rok Matek ter v ozadju gostitelja Irena Urbič in Neven Ušumović.  

KOPER > Drži, kot je uvodoma dejala koprska gostiteljica, ena od stebrov Foruma Tomizza in neumorna kulturnica Irena Urbič, v običajnih razmerah bi bili v četrtek zvečer že prepolni vtisov s simpozijev, hoje po Tomizzevem itinerariju, poslušanja Pesnikov na ulici, druženja ob nastopih glasbenikov in z odprtja razstave. A tokrat se je moral tudi Forum Tomizza prilagoditi neobičajnim razmeram, ki nam jih narekuje pandemija novega koronavirusa in svetu, ki se je, kot je dejala 'Tomizzijanka', na poseben način ustavil. Virus je nekatere meje, na katere smo domala že pozabili, jih po domače odpisali ali vpisali v zgodovinski spomin in opomin, ponovno ostro začrtal, dvignil, ogradil in zdaj zgolj upamo, da je oznaka “začasen ukrep” vsaj tako resnična, kot se nam zdi grožnja, ki jo predstavlja bolezen sars-cov-2. Ta je onemogočil, da bi v Koper prišli nosilci foruma v Italiji in nemogoče je trenutno tudi izpeljati simpozij v Trstu, zato je za “troedinost” srečanj vsaj na simbolni ravni skrbel svetovni splet.

“Na današnji dan je leta 1999 ta svet zapustil Fulvio Tomizza, veliki pisatelj, Istran z mešano krvjo - kar je danes domala pregrešno trditi-, veliki mislec, ki je vedno imel oko za Drugega. To unikatno osebnost Severnega Jadrana smo vzeli za zavetnika in leto dni po njegovi smrti je naš 'oče', Milan Rakovac, rekel: V njegovem imenu se moramo srečevati! In to počnemo že 20 let, letos bi to počeli 21. Vse bi se odvijalo pod naslovom Domovina d.d. A to se še gotovo bo zgodilo v nekem drugem času,” je dejala Irena Urbič.

Tomizza je še kako aktualen

Z Nevenom Ušumovićem, pisateljem, direktorjem umaške mestne knjižnice in, kot je dejala Urbičeva, “ voznikom hrvaškega dela istrskega tricikla”, sta v zavetju krasnega dvorišča palače De Franceschi najprej predstavila zbornik, ki je izšel ob lanski, 20. izvedbi in nosi poveden naslov Vent'anni di coraggio / Dvadeset godina hrabrosti / Dvajset let poguma. Bogata publikacija, ki jo je uredil Ušumović, je veliko zanimanja požela že na predstavitvi na lanskem puljskem knjižnem sejmu. Z impresivnim številom zanimivih, drznih, pogumnih, izvirnih in nenazadnje vselej človečnosti naklonjenih gostov - čez 300 se jih je v teh letih nabralo - pa Forum te dni preseneča in navdušuje tudi na svoji spletni strani www.forumtomizza.com, kjer objavlja nove in nove video odtise časa.

“Če bi se hoteli izogniti naštevanju, s kakšnimi temami smo se ta leta vse ukvarjali, bi lahko rekli, da se vselej posvečamo aktualnosti,” je dejal Neven Ušumović. Kot je poudarila Irena Urbič, se je izkazalo, da je bogastvo Tomizzeve literarne zapuščine ogromno: “Tolikšno je, da se mi, navdahnjeni z njegovo književnostjo, lahko ukvarjamo z večnimi temami sveta in civilizacije”.

Preseganje vseh meja

Tematike so inovativno in izvirno ujeli v vsakoletnih naslovih, tudi letošnjem Domovina d.d., vzporedno pa je forum gradil tudi na vizualni identiteti, skušal svoje sporočilo predati z več umetniškimi izrazi, z oblikovanjem vsakoletne podobe pa ga zaznamujeta oblikovalca Zanetto Paulin in Maja Briski.

Na tokratni koprski in spletni “lahki” izvedbi sta nastopila igralka, pevka in radijska voditeljica Miriam Monica in igralec koprskega gledališča Rok Matek, ki sta v italijanščini in slovenščiniinterpretirala odlomke iz Tomizzevih romanov po izboru slavistke in sodelavke srečanj Jasne Čebron. Delčki knjig Materada, Beneška dedinja, Zlo pride s severa, Obiskovalka in drugih so v grobem pokazali na raznolikost in tehtnost Tomizzevega dela, a obenem vzbudili ganotje, kakršnega vselej zmore izzvati prepletanje dveh ali več jezikov ljudi, ki jih razumejo in se razumejo, pa če se njihove matične dežele med seboj še tako grdo gledajo iz takih in drugačnih, običajno nesmiselnih vzgibov. Celoto je uokvirila kitarska spremljava dijaka koprske umetniške gimnazije Jurija Mušiča.

In res, četrtkov večer je res odzvanjal kot poklon “ideji sožitja, dialoga, preseganja meja in radovednosti po drugem in drugačnem, ki ostaja še kako živa, težavam navkljub,” kakor so zapisali v tokratnem vabilu. V pričakovanju razmer, ki bodo Forumu znova dovoljevale tudi fizično čezmejno “pedaliranje”, mu lahko le želimo, da bi epidemijo poguma še uspešno širil.


Najbolj brano