Razigrano in z ovacijami v novo leto

Godbeno društvo rudarjev in društvo godbenikov Cerkno sta v leto vstopila z nekoliko drugačnima koncertoma kot običajno. Oba - idrijski ga je odigral dvakrat - cerkljanski pa kar štirikrat - sta bila pozdravljena z ovacijami.

Obetavna saksafonistka Kristina Neli Lampe je z idrijskimi godbeniki zaigrala Aria & Improvisation Blaža Puciharja.  Foto: Saša Dragoš
Obetavna saksafonistka Kristina Neli Lampe je z idrijskimi godbeniki zaigrala Aria & Improvisation Blaža Puciharja.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > Oba orkestra sta v praznična koncerta uvrstila raznovrsten izbor domačih in tujih klasičnih in popularnih skladb. Medtem ko so Cerkljani vse skupaj povezali v Zimsko pravljico, so idrijski godbeniki svoj koncert zgolj zaključili “vremensko” - s priredbo popularne popevke Tih deževen dan.

To pomeni, da se je idrijski orkester odrekel “železnemu” zaključku novoletnih koncertov z razvedrilnim maršem Radetzky J. Straussa starejšega. Ker je vse enkrat prvič, je tokrat v orkestru prvič zaigral župan, sicer pa že 28 let tubist orkestra Tomaž Vencelj.

V Cerknem pa bo novi župan Gašper Uršič vrtel zgolj prvo sponzorsko taktirko, saj orkester po umiku Ete pred tremi leti še ni uspel pridobiti glavnega sponzorja. Taktirko pred orkestrom še vedno vihti vsestranski glasbenik Andrej Zupan, ki je na zimo ubrane klasične in popularne skladbe, od izjemno težkih do popularno razigranih, izbral tako, da je mladi orkester lahko predstavil svojo kakovost. Letos prvič štirikrat - ob dveh koncertih doma, še v Gorenji vasi in v Kobaridu.

Idrijski dirigent Domen Prezelj pa je program ubral na avtorsko igro inštrumentov, ki jih v orkestru igrajo obetavni mladi glasbeniki. Kot solistka se je prvič predstavila saksafonistka Kristina Neli Lampe, ob njej pa že uveljavljena flavtistka Špela Flajšaker in pozavnist Andrej Lazar. Kot gostje pa so nastopili pevci Cole Moreti, Jakob Kobal in Kaya Tokuhisa, sicer igralka in režiserka.


Najbolj brano