Prvi poleti in prekaljeni mojstri

Švicarsko-kanadski režiser Peter Mettler je letošnji dobitnik nagrade Darko Bratina, so v novogoriški Carinarnici razglasili danes in napovedali tudi bogato festivalsko in obfestivalsko dogajanje. Glavna novost letošnje edicije je sekcija Prvi poleti, namenjena avtorjem, mlajšim od 30 let.

Nagrado Darka Bratine bo jeseni prejel švicarsko-kanadski režiser 
Peter Mettler, ki ima za seboj več kot tridesetletno kariero.
Nagrado Darka Bratine bo jeseni prejel švicarsko-kanadski režiser Peter Mettler, ki ima za seboj več kot tridesetletno kariero. 

GORICA, NOVA GORICA > “Seveda pa nismo pozabili na uveljavljene ustvarjalce in ljubitelje kinematografije,” je poudarila vodja festivala Mateja Zorn. Posebno mesto med njimi ima letos 90-letni Aljoša Žerjal.

Stoletje na filmu

V sredo, 23. maja, krene na pot karavana letošnjega festivala Poklon viziji, katerega osrednje dogajanje bo sicer - in to je ena od novosti - premaknjeno v oktober. Napovedni oziroma obfestivalski dogodek bo v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer bodo predstavili opus tržaškega amaterskega ustvarjalca Aljoše Žerjala, nagrajenca iz leta 2003.

Žerjal letos praznuje 90. rojstni dan, je pojasnila Mateja Zorn: “A ostaja vitalen in ustvarjalen filmar. S svojim zadnjim enominutnim filmom, ki ga bomo med drugim predvajali v Divači, nastopa na festivalu v Požegi na Hrvaškem.”

V Divači bo na ogled tudi dokumentarna filmska serija o Žerjalu v produkciji RAI-a in v režiji Žive Pahor in Mairim Cheber. “Sicer pa bomo prikazali izbor iz opusa, ki sega vse od sodobnih video zapisov do filmov na 8-milimetrskem traku. Ob obisku avtorjevega studia v Trstu smo se soočili z obsežnostjo njegovega arhiva,” je pojasnila Zornova.

“Aljoša Žerjal je izreden opazovalec sveta. V objektiv svoje 8-mm kamere je ujel zgodbe nepozabnih potovanj, svoj rojstni Škedenj in čezmejni kraški prostor, otroški svet ... Prve posnetke je naredil s staro nemško kamero agfa, ki mu jo je posodil prijatelj Edi Šelhaus, vojni fotoreporter in snemalec. Še danes z začudenjem in radovednostjo opazuje svet, občuduje človeka in naravo, stare mojstrovine in arhitekturo,” so o avtorju, ki ga v središče postavljajo v okviru cikla Nagrada skozi čas, zapisali v Kinoateljeju.

Drugačno prestopanje meja

Letošnjega lavreata, režiserja s švicarskim in kanadskim potnim listom Petra Mettlerja, je predstavila poznavalka njegovega opusa Patricija Maličev. “Za Mettlerja je meja samo del celote, ki se sestavi vsakokrat, ko jo prečka - najsi gre za mejo z neskončnostjo, nematerialnostjo ali le fizično mejo, ki jo sam razume kot samo še enega od premičnih mejnikov zgodovine,” je pojasnila novinarka.

Leta 1958 rojeni umetnik velja za eno vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma. “V več kot tridesetletni karieri je s svojim razumevanjem filmskega jezika brisal meje med žanri dokumentarca, eksperimentalnega filma, video eseja, popotniškega video dnevnika in igranega filma,” je dodala Patricija Maličev.

Mettler je vsestranski umetnik. Na festivalu bodo prikazali izbor iz njegove filmografije, vključno z zadnjim delom Becoming Animal, ki pravkar začenja pot po evropskih kinodvoranah. Na sporedu bosta tudi razstava njegovih likovnih del in multimedijski performans.

Film dobil krila

Dora Ciccone vodi novo sekcijo festivala, ki so jo naslovili Prvi poleti in je namenjena ustvarjalcem, mlajšim od 30 let. “Nismo postavljali ne zvrstnih ne tematskih ne geografskih omejitev, ker želimo ta prostor ob meji odpreti mladi filmski ustvarjalnosti,” pojasnjuje Cicconejeva.

Festival se bo začel 15. in zaključil 22. oktobra. Dogodki bodo v sedmih mestih, poleg obeh Goric so to še Izola, Ljubljana, Videm, Trst in Špeter Slovenov. V Kinoateljeju medtem zaključujejo digitalizacijo zapuščine svojega ustanovitelja, sociologa, misleca, politika in cinefila Darka Bratine.


Najbolj brano