Priznanja ustvarjalnim in povezovalnim

Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za življenjsko delo bo jutri na Ljubljanskem gradu prejel Franci Pivec, ki je s predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena prepoznavnejših osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru.

Franci Pivec je vsestranski kulturnik, ki že dlje kot pol stoletja 
ustvarja, organizira in povezuje.   Foto: STA
Franci Pivec je vsestranski kulturnik, ki že dlje kot pol stoletja ustvarja, organizira in povezuje.  Foto: STA

LJUBLJANA > Leta 1943 v Olimju rojeni Franci Pivec velja za vsestranskega kulturnika. Njegovo življenje je od začetkov povezano z umetniško ustvarjalnostjo na domala vseh področjih, izkazuje pa še poseben dar za povezovanje ljubiteljske ustvarjalnosti v številne oblike medsebojnega sodelovanja. Že kot petletnika ga je pritegnilo in očaralo ljubiteljsko umetniško izražanje, kot dijak je igral v gledališču, se izobraževal pri Branku Gombaču v celjskem teatru in nato že v prvem letniku študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani ustanovil vsestransko kulturno organizacijo Klub 63.

Mariborski razcvet

Po selitvi v Maribor leta 1970 je Pivec bogatil tamkajšnje kulturno življenje. Prizadeval si je za ustanovitev Univerze Maribor, vključil se je v Moški pevski zbor Slava Klavora, kjer še prepeva, predsedoval je Mladinskemu pevskemu zboru Maribor in sodeloval z več drugimi. Na mariborski Pedagoški fakulteti je organiziral Likovno razstavišče, leta 1994 je osnoval Kiparsko razstavišče ter botroval nastanku še dveh drugih razstavišč.

Od leta 1997 je predsednik Zveze kulturnih društev (ZKD) Maribor, ki je pod njegovim vodstvom doživela velik razcvet: v 20 letih delovanja beleži skoraj 3000 dogodkov, od tega petino na odrih izven Maribora. Leta 2001 je bil glavni pobudnik obnove ZKD Slovenije, kasneje je postal njen predsednik in podpredsednik. Vseskozi si je prizadeval za sodelovanje med ZKD in JSKD, plod katerega so bili številni mednarodni uspehi.

Iz zavedanja o najtesnejši povezanosti društvene kulture in kulturnega delovanja na šolah je na Pivčevo pobudo nastal tudi vseslovenski projekt Kulturna šola, med drugim pa je bil podpredsednik sveta Zavoda Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, je med drugim navedeno v utemeljitvi priznanja.

Prizadevni in izjemni

Jutri bodo podelili še tri srebrne plakete in dva zlata znaka JSKD. Jožko Hudl bo plaketo prejel za dolgoletno prizadevno pedagoško in organizacijsko delo ter za dosledno prizadevanje za intenzivnejše vključevanje koroških Slovencev v skupni slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha za dolgoletno navdihujoče pedagoško, organizacijsko in ustvarjalno delo na področju glasbe, Branimir Ritonja pa za dolgoletno in prizadevno pedagoško in organizacijsko delo ter za ustvarjalne dosežke na področju fotografske dejavnosti.

Zlati znak bosta prejela Tomaž Krajnc za izjemne ustvarjalne dosežke in inovativne pristope k ustvarjanju gledališke in filmske režije ter Tadeja Vulc za bogat glasbeni opus, dosežene uspehe in izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe.

Komisijo so sestavljali Jože Osterman, Branka Bezeljak, Ervin Hartman, Janko Malle in Igor Švara. Izbirali so med 37 predlaganimi, ki so se uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju, so sporočili iz JSKD.  


Najbolj brano