Prišli so daleč, a pot je dolga

Častitljivih 35 let je, kar je zaživel prvi festival Magnus, podnaslovljen Homoseksualnost in kultura, na katerem so se med drugim odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta in drugih. Festival LGBT filma, ki se je v soboto začel v Ljubljani, danes biva tudi na Primorskem.

Z drevišnjo projekcijo filma Billie in Ema se del Festivala LGBT 
filma seli tudi na Primorsko, kjer ga gostijo še v Kopru in Idriji.
Z drevišnjo projekcijo filma Billie in Ema se del Festivala LGBT filma seli tudi na Primorsko, kjer ga gostijo še v Kopru in Idriji.  

TRST, KOPER, IDRIJA > Festival Lezbičnega in gejevskega filma se je ob svoji tridesetletnici preimenoval v Festival LGBT filma, da bi tako razširili tematsko polje in vključili različne dele LGBT skupnosti. Na letošnjem 35. festivalu, ki se lahko pohvali z najstarejšim tovrstnim dogodkom v Evropi, bodo predvajali 26 celovečernih in 16 kratkih filmov.

“Festivalska selekcija se vsako leto trudi izpostaviti raznolike LGBT filme; tudi tiste, ki niso nastali v evropskem ali anglo-ameriškem območju, in so zato mnogokrat neupravičeno spregledani,” so zapisali prireditelji iz Društva ŠKUC, ki posebno pozornost letos namenjajo transpolnim in interspolnim temam.

Letošnji filmi prihajajo iz 30 držav. “Letošnji nabor filmov kaže, da smo od takrat prišli daleč: tri desetletja pozneje so si LGBT+ osebe v svoji polikani različici izborile prostor v mainstreamu, a hkrati življenja tistih, ki se rigidnim kategorijam družbe ne prilagodijo zlahka, ostajajo zamolčana. Tako LGBT+ filmski festivali ter nenehen boj za reprezentacijo in prostore ostajajo nujni, saj zagotavljajo, da svoj odsev v filmih in prostore druženja najdejo tudi najbolj odrinjeni,” je v spremni besedi v letošnjem bogatem festivalskem katalogu napisala selektorica Jasmina Šepetavc.

Drevi ob 18. uri bodo pod okriljem festivala v tržaškem kinu Ariston zavrteli filipinski film Billie in Ema, ob 21. uri pa še brazilski Greta. V Kopru bo festivalu tradicionalno gostoljubje nudilo Društvo prijateljev zmernega napredka v MKSMC Botegin, kjer bodo v četrtek ob 20. uri predvajali francosko-mehiško- švicarsko koprodukcijo Nož v srce, v petek ob isti uri slovenski film Skupaj, v soboto pa filipinski Mamu. V Filmskem gledališču Idrija pa bodo v soboto ob 19. uri predstavili ameriški film Z ljubeznijo, Simon.


Najbolj brano