Princi, žabe in želve v labirintu

V Ljubljani se danes začenja 16. Animateka, mednarodni festival animiranega filma. Do nedelje bodo predvajali 360 kratkih animiranih filmov in dvanajst celovečercev, retrospektiva pa bo posvečena baltskemu filmu. Uvodni film bo španski Buñuel v labirintu želv, ki ga je posnel Salvador Simó.

Festival bo odprl španski film Buñuel v labirintu želv.
Festival bo odprl španski film Buñuel v labirintu želv.  

LJUBLJANA > V tekmovalnem programu vzhodno- in srednjeevropskih kratkih animiranih filmov bo med 32 izbranci tudi slovenski film Liliana v režiji Milanke Fabjančič, ki je letos na Festivalu slovenskega filma v Avditoriju Portorož prejel vesno za najboljši animirani film. Nekaj slovenskih predstavnikov je tudi v naboru filmov, ki se bodo za nagrado otroške žirije potegovali v Slonovem tekmovalnem programu. Gre za epizodi uspešnih slovenskih serij KoyaaKolje Sakside in Princ Ki-Ki-Do Gregorja Mastnaka ter kratki film Tako zraste ... žaba v režiji Mihe Kalana in Jerneja Žmitka. Tretji tekmovalni program je posvečen mladim talentom Evrope.

Biseri z vsega sveta

O zmagovalcu bo odločala žirija, v kateri so francoska umetnica Marie Paccou, latvijski režiser Edmunds Jansons, srbska avtorica Ana Nedeljković, umetniška direktorica dunajskega festivala Tricky Women Waltraud Grausgruber ter švedski avtor Jonas Odell. Vsi žiranti bodo predstavljeni z izborom filmov, Odellu pa se bodo na Animateki poklonili s samostojno retrospektivo. S posebno projekcijo se bodo spomnili še nekdanjega žiranta festivala, letos preminulega nizozemskega ustvarjalca animiranih filmov - Rosto, rojen kot Robert Stoces, je letos umrl v starosti 50 let.

Festivalska stalnica je program Svetovni jagodni izbor, ki prinaša animirane bisere z vsega sveta, ponovno bodo na sporedu z aktualnimi temami zaznamovani animirani dokumentarci, poseben program pa bo Samo za odrasle.

Na sporedu letošnjega festivala bo kar 12 celovečercev. Med njimi bodo otvoritveni film Buñuel v labirintu želv, ki je neke vrste animirani portret nadrealističnega filmskega ustvarjalca Luisa Buñuela, ter filmi Lastovke iz Kabula, ki ga podpisujeta Zabou Breitman in Elea Gobbe-Mevellec, Maronino fantastično popotovanjeAnce Damian ter Kamenje v mojih žepih Signe Baumane. Ta sodi v retrospektivni program Baltik na obisku, v sklopu katerega bodo še z dvema celovečercema in s petimi programi kratkih filmov predstavili bogato animirano ustvarjalnost Litve, Latvije in Estonije.

Segli bodo tudi v Idrijo

Zvrstili se bodo še strokovna predavanja in pogovori z avtorji znotraj platforme AnimatekaPRO v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. Animateka, ki jo kot programski direktor vodi Igor Prassel, je letos na drugem roku Media razpisa za podporo filmskim festivalom pridobila najvišji znesek podpore do sedaj, 46.000 evrov, kar predstavlja pomembno potrditev za dosedanje dosežke festivala, ki ga bo letos obiskalo kar 190 gostov.

Nagrajence bodo razglasili v soboto, ko bo na sporedu eksperimentalni film Out of NowhereAndreja Štularja, zmagovalne filme pa bodo na zadnji festivalski dan poleg v Ljubljani prikazali še v Domžalah, Celju in Idriji.


Najbolj brano