Primorske bralce je najbolj pritegnila Ivana pred morjem

Deset primorskih knjižnic je, kljub dejavnikom, ki so otežili letošnjo 14. izvedbo projekta Primorci beremo, projekt več kot uspešno izpeljalo. V šestih mesecih je bilo prebranih 5400 knjig, projekt pa je uspešno končalo 657 bralcev, ki so prebrali vsaj štiri prozna dela in eno pesniško zbirko. Največ pozornosti bralcev so v letošnjem letu pritegnila prozna dela Ivana pred morjem Veronike Simoniti, Dolina rož Tadeja Goloba, Cerkev Avgusta Demšarja, Luciferka Svetlane Makarovič ter pesniški zbirki Furlanka je dvignila krilo Petre Koršič in Ljubezni to pesem Miroslava Košute.

Največ pozornosti bralcev je v letošnjem letu pritegnil roman 
Ivana pred morjem Veronike Simoniti. Foto: Maja Pertič Gombač
Največ pozornosti bralcev je v letošnjem letu pritegnil roman Ivana pred morjem Veronike Simoniti. Foto: Maja Pertič Gombač

PIRAN > V letu 2020, ki si ga bomo zapomnili po epidemiji koronavirusa, so primorske knjižnice zaradi enomesečnega spomladanskega zaprtja projekt Primorci beremo začele izvajati z zamikom. Pri promociji branja slovenske literature je od 1. junija do 11. novembra sodelovalo deset primorskih knjižnic, med njimi prvič tudi postojnska, so ob zaključku projekta sporočili iz Mestne knjižnice Piran.

Kot so ocenili, so tudi letos njihovi bralci množično segali po knjigah z oznako Primorci beremo. Zaradi krajšega časovnega trajanja projekta podatki v absolutnem smislu niso primerljivi s preteklimi, pa vendar je bilo v šestih mesecih prebranih 5400 knjig z oznako Primorci beremo. Projekt je uspešno končalo 657 bralcev, to je tistih, ki so prebrali vsaj štiri prozna dela in eno pesniško zbirko.

V projektu je sicer sodelovalo skupno 846 bralcev, ki so izbirali med 74 proznimi in pesniškimi deli slovenskih avtorjev.

Sodelujoče knjižnice bodo svoje bralce nagradile s priznanji in knjižnimi nagradami ali z boni za enoletno članarino. Zaključek projekta je sicer padel ravno v čas vnovičnega zaprtja države, tako da knjižnice ne morejo organizirati dogodkov v živo za bralce. Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo zato organizirala dva virtualna dogodka.

Kot so še dodali v piranski knjižnici, živimo v času, ki zaradi hitrega tempa in prevlade tehnologij ni najbolj naklonjen branju leposlovja. Kljub temu je s projektom Primorci beremo primorskim knjižnicam uspelo bralce privabiti k branju domačega leposlovja, kar je velik uspeh, ki so ga veseli tudi izbrani slovenski avtorji.


Najbolj brano