Prepričljivo nadaljevanje Genialne prijateljice

Tudi s predelavo drugega romana Elene Ferrante, naslovljenega O novem priimku, v novo sezono televizijske serije Genialne prijateljice, je režiser Saverio Costanzo z ekipo ponovno upravičil pričakovanja. Odlično je prikazan kompleksen odnos genialnih prijateljic, ki ga najbolj usodno zaznamujejo prav dogodki v drugi knjigi.

Margherita Mazzucco v vlogi Elene (desno) in Gaia Girace v vlogi 
Lile sta opravili odlično delo in navdušili s svojo pristnostjo.
Margherita Mazzucco v vlogi Elene (desno) in Gaia Girace v vlogi Lile sta opravili odlično delo in navdušili s svojo pristnostjo. 

Neapeljski cikel italijanske pisateljice Elene Ferrante, ki vključuje štiri knjige (vse so v slovenščini izšle pri Mladinski knjigi), se začne s skrivnostnim izginotjem Lile, zaradi katerega se Elena prične spominjati njunega skoraj 60-letnega prijateljstva, zaznamovanega s številnimi vzponi in padci.

Prvi roman Genialna prijateljica prinaša zgodbo o odraščanju teh dveh deklet v revni neapeljski soseski ter njunem zelo burnem in tekmovalnem, a navdihujočem odnosu. Lila je bila namreč samosvoja, uporniška in inteligentna lepotica, Elena pa je njen prav tako bister, a veliko bolj zadržan in preudaren protipol.

Prav v drugi knjigi se Lila navidezno sprijazni z razmerami, v katere je bila pahnjena po poroki s Stefanom Cerullom, torej v nekakšno sobivanje s klanom Solarovih, ki so obvladovali okrožje, in pristajanje na njihovo umazano igro. Na drugi strani Elena še bolj zablesti v srednji šoli, odpre pa se ji tudi možnost za študij na elitni univerzi v Pisi, kamor naj bi se dokončno umaknila od neapeljske revščine in ujetosti v svojo sosesko. Največji razdor med prijateljicama pa povzroči Nino Sarratore, večna Elenina in Lilina ljubezen.

Odnos med Lilo in Eleno vedno v ospredju

Saveriu Costanzu se je na režiserskem stolčku v drugi sezoni v dveh delih pridružila Alice Rohrwacher (Lazzaro felice, Le meraviglie), njena sestra, igralka Alba, pa je v vseh delih “posodila” tudi glas Eleni, ki v offu celovito povzema vsa svoja občutenja in bitko s seboj ter Lilo. Scenarij ponovno podpisujejo Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Costanzo ter Ferrantejeva, ki je že bdela nad pisanjem scenarija za prvo sezono. S svojim “supervizorskim” delom pa je temeljito nadaljevala tudi v drugi sezoni, kjer so zaobjeti vsi temeljni dogodki in dileme, brez nikakršnega balasta.

V slovenskem prevodu Anite Jadrič imamo vse štiri knjige Neapeljskega cikla Elene Ferrante. (Foto: Maja Pertič Gombač)

Ponekod so sicer razvoj dogodkov malce prilagodili, a s tem niso bistveno vplivali na celotno zgodbo, predvsem pa ne na nenehno evolucijo odnosa med Lilo in Eleno, ki je vedno v ospredju. Škoda je, da so od osmih delov le dva posvetili Eleninemu študiju v Pisi, ki predstavlja zelo pomembno obdobje za izoblikovanje Elenine nadaljnje poklicne poti (v tem času je napisala tudi prvo knjigo), na lastni koži pa je neštetokrat izkusila izključenost zaradi južnjaškega porekla.

Napovedana tudi tretja sezona

Ker pa si že med branjem Neapeljskega cikla bralec zlahka ustvari slikovito predstavo tedanjega Neaplja in njegovih prebivalcev, so za poustvarjanje tega občutka tudi v drugi sezoni nadaljevanke odlično poskrbeli večinoma nešolani igralci, naturščiki, med katerimi seveda izstopata glavni igralki Margherita Mazzucco v vlogi Elene in Gaia Girace v vlogi Lile ter še številni drugi osrednji igralci, ki govorijo kleno neapeljščino, za katero so na italijanski nacionalni televiziji morali ponovno poskrbeti tudi za podnapise v zborni italijanščini. Tu sta še izpiljeni scenografija in kostumografija, s katerima ustvarjalci zelo jasno pokažejo tedanjo razredno razslojenost družbe.

Pripravljajo že tretjo sezono, največji izziv za ekipo pa bo najverjetneje ponovno najti ustrezna, neobrušena dragulja, ki bosta kos kompleksnemu odnosu genialnih prijateljic. V nedeljo bo na prvem programu slovenske nacionalne televizije domačo nadaljevanko V imenu ljudstva nasledila prva sezona Genialne prijateljice.


Najbolj brano