Predstavljamo se Kitajcem

V mestu Nanjing, nekdanji kitajski prestolnici, so v soboto odprli razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti, na kateri Narodni muzej Slovenije predstavlja mozaik izjemnih ustvarjalnih dosežkov z ozemlja naše današnje domovine, od prazgodovine do danes.

Kitajci občudujejo tudi repliko piščali iz Divjih bab.  Foto: Tomaž Lauko
Kitajci občudujejo tudi repliko piščali iz Divjih bab.  Foto: Tomaž Lauko

NANJING > Na razstavi Zakladi slovenske ustvarjalnosti - kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo, ki jo kot avtorici podpisujeta direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik in kustosinja dr. Mateja Kos, je na ogled 135 originalnih predmetov in pet kopij (emonski meščan, situla z Vač, neandertalčeva piščal iz Divjih bab, fotografija izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja in idol z Ljubljanskega barja).

Po uvodni predstavitvi Narodnega muzeja Slovenije je osrednji del razstave namenjen sedmim sklopom: na ogled so keramika, porcelan, čipke, tekstil, panjske končnice, pihano steklo in brušeno steklo.

Keramika, steklo, čipke ...

Vsak sklop ima triplastno predstavitev, ki se začne z najstarejšim obdobjem; steklo, keramika in tekstil z arheološkimi obdobji, drugi sklopi pa s poznejšimi, v skladu z razvojem ustvarjanja v posameznem materialu. Najstarejšemu delu sledijo izdelki obrtnikov, manufaktur in tovarn na ozemlju sedanje Slovenije od 16. do konca 19. stoletja.

Tretji in zadnji del pa zajema sodobnost: sklop o pihanem steklu tako sklene Tanja Pak, brušeno steklo izdelki Steklarne Rogaška, panjske končnice Svetovni dan čebel, keramiko izdelki ljubljanske tovarne Dekor, sklop porcelana porcelan Catbriyur, čipko Ksenija Baraga, sklop tekstila pa kolekcija Almire Sadar.

V zadnjem prostoru je predstavljena Slovenija kot privlačna turistična destinacija, prikazan pa je tudi raznolik kulturni preplet Slovenije in Kitajske, pojasnjuje v Narodnem muzeju.

Razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti spremlja tudi katalog v slovenskem, angleškem in kitajskem jeziku. Za katalog predmetov so zaslužne avtorice dr. Mateja Kos, dr. Daša Pavlovič, dr. Janja Žagar iz Slovenskega etnografskega muzeja in Verena Štekar Vidic iz Muzejev radovljiške občine. V katalogu je tudi izčrpno poglavje o naravnih in kulturnih značilnostih Slovenije ter kratek zgodovinski pregled, ki sta ga napisala Matej Hreščak in Urša Pajk, publikacijo pa zaključi prispevek Ralfa Čeplaka Mencina iz Slovenskega etnografskega muzeja, v katerem predstavi zgodovino in okoliščine slovensko-kitajskih stikov, ki so bili precej bogatejši, kakor si predstavljamo.

Enajst milijonov obiskovalcev

Nanjing Municipal Museum je velika ustanova v Nanjingu, ki je po pomenu svojih zbirk na sedmem mestu v državi, po številu obiskovalcev pa na dvanajstem med več kot tisoč uradno registriranimi muzeji na Kitajskem. Prostrana palača, v kateri deluje muzej, je največji ohranjeni starodavni kompleks na južnem Kitajskem s skupno površino več kot 40.000 kvadratnih metrov, letno pa ga obišče kar enajst milijonov ljudi, še pojasnjujejo pri Narodnem muzeju Slovenije.

Gostujoča razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti, ki je lani gostovala v mestu Xi'an na Kitajskem, bo v Nanjingu na ogled do 18. marca.  


Najbolj brano