Pred 50 leti se je poslovil Jimi Hendrix

Pred 50 leti se je poslovil Jimi Hendrix, ki kljub kratki karieri velja za glasbeno ikono. Njegove pesmi Hey Joe, Foxy Lady in Voodoo Child, ki jih je posnel s skupino Jimi Hendrix Experience, so se zapisale med najpomembnejše stvaritve rock glasbe 60. let minulega stoletja. Umrl je v nepojasnjenih okoliščinah, star 27 let.

Pred 50 leti se je poslovil Jimi Hendrix, ki kljub kratki karieri velja 
za glasbeno ikono.  Foto: /
Pred 50 leti se je poslovil Jimi Hendrix, ki kljub kratki karieri velja za glasbeno ikono.  Foto: /

SEATTLE, LONDON > Hendrix se je rodil leta 1942 v Seattlu. Kitaro je začel igrati pri petnajstih in se kmalu zatem pridružil več ameriškim zasedbam, med njimi tudi slavnemu Little Richardu, s katerim je sodeloval vse do sredine 60. let. Leta 1966 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je sestavil zasedbo Jimi Hendrix Experience in z njo v nekaj mesecih zasedel glasbene lestvice s skladbami Hey Joe, Purple Haze in The Wind Cries Mary.

V ZDA je zaslovel po nastopu na festivalu Monterey leta 1967, ko je že izdal debutantski album Are You Experienced. Temu sta sledila le še dva studijska izdelka: Axis: Bold as Love (1967) in Electric Ladyland (1968) ter nastopa na festivalih Woodstock leta 1969 in Isle of Wight leta 1970, preden ga je 18. septembra 1970 v Londonu doletela smrt.

V klubu 27

Hendrix, ki so ga ves čas spremljale težave z drogami, je umrl po neki zabavi v nepojasnjenih okoliščinah. Star je bil 27 let, zaradi česar ga uvrščajo v klub 27, na seznam priljubljenih glasbenikov in umetnikov, ki so sloveli po tveganem načinu življenja in so umrli pri tej starosti. H klubu prištevajo tudi Briana Jonesa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Roberta Johnsona, Kurta Cobaina in Amy Winehouse.

V svoji glasbi je, kot navaja spletna enciklopedija Britannica, tradicijo ameriškega bluesa, jazza, rocka in soula spojil s tehnikami britanskega avantgardnega rocka ter električno kitaro ukrojil po svojem okusu, saj je predrugačil tako njen izrazni potencial kot zvočno paleto. Njegove skladbe sicer segajo od divjega rocka do nežnih in zapletenih balad.

Aktivna kariera nastopanja trajala le štiri leta

Čeprav je njegova aktivna kariera nastopanja trajala le štiri leta, je Hendrix spremenil smer popularne glasbe in postal eden najbolj uspešnih in najbolj vplivnih glasbenikov svoje dobe. Bil pa je tudi najbolj karizmatičen koncertni izvajalec svoje generacije, je zapisala Britannica.

Galerija Masterpiece Art v Londonu se mu je ob obletnici poklonila z razstavo Bold As Love: Celebrating Hendrix, ki prikazuje redke in nekatere še nikoli videne fotografije, na katerih so ga ujeli fotografi, kot so Ed Caraeff, Baron Wolman, Gered Mankowitz, David Montgomery, Ulvis Alberts in Charles Everest.

Fotografije po pisanju portala Art Daily spremljata skulpturi Guyja Portellija z naslovom Hey Joe in Wight Spirit. Prva je posvečena Hendrixu, druga pa na stekleni mozaični plošči prikazuje odtise rok več kot 80 glasbenikov, ki so nastopili na festivalu Isle of Wight. Med njimi je tudi Hendrixov odtis, ki ga je Portelli preslikal s fotografije Barona Wolmana, na kateri drži roko prek obraza.


Najbolj brano