PPF bo dva meseca povezoval vse štiri obmorske občine

Kljub omejitvam zaradi novega koronavirusa bo 27. Primorski poletni festival (PPF) dva polna meseca, julija in avgusta, s prireditvami pod nebom povezoval vse štiri obmorske občine in vsa tri primorska gledališča.

 Pevci, igralci, plesalci in glasbeniki pripravljajo  festivalsko premiero   Stoletje mjuzikla.  Foto: Jaka Varmuž
Pevci, igralci, plesalci in glasbeniki pripravljajo festivalsko premiero Stoletje mjuzikla.  Foto: Jaka Varmuž

KOPER > Festival bo v vseh občinah potekal na prostem: na koprskem Martinčevem trgu, v piranskem pastoralno-kulturnem centru Georgios, v izolskem letnem kinu Arrigoni in na ankaranski plaži v Valdoltri.

Krst muzikala

“Pripravili smo zanimiv program, za katerim lahko stojimo, abonentom pa vračamo nekatere predstave, ki jih še niso mogli videti,” je pred dnevi na srečanju z novinarji dejala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan in poudarila tudi festivalsko nadaljevanje že utečenega sodelovanja s Slovenskim stalnim gledališčem Trst in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica.

Trije teatri bodo v četrtek ob 21.30 na Martinčevem trgu predpremierno in večer zatem še premierno krstno uprizorili Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše iz Brna na Češkem. Najprepoznavnejše pesmi iz broadwayskih muzikalov bodo pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla nizali igralci in pevci Tinkara Kovač, Jure Kopušar, Rok Matek, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Komar, Primož Forte, Petr Gazdík in Anja Drnovšek.Plesali bodo Dana Petretič, Eva Tancer, Siniša Bukinac in Angelo Menolascina, za glasbo bodo poskrbeli Patrik Greblo (klaviature), Boštjan Grabnar (klaviature) in Klemen Kotar (pihala).

Cena golega življenja

Že v sredo ob 21. uri bo Primorski poletni festival na Martinčevem trgu odprl javni pogovor Golo življenje, ki ga bo povezoval direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper dr. Rado Pišot. Začeli bodo s spoznanjem, ki ga je potrdilo zadnje obdobje: da smo se pripravljeni zelo hitro odreči vsemu, kar nas izpolnjuje, zadovoljuje in izpopolnjuje, v zameno za golo življenje. “A našemu življenju dajejo pomembno dodano vrednost prav druženje, zabava, kulturne, glasbene, umetniške prireditve in šport,” poudarjajo organizatorji pogovora. Odgovor na vprašanje, kako bomo v zaostrenih razmerah ravnali prihodnjič, bodo iskali igralka, pesnica in dramatičarka Saša Pavček, strokovnjakinja za poslovno komuniciranje in protokol Ksenija Benedetti, direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, filozof, pravnik in predstojnik Pravnega inštituta ZRS Koper dr. Rok Svetlič, varuh človekovih pravic Peter Svetina, predstojnik kirurškega oddelka izolske bolnišnice dr. Mladen Gasparini ter geograf, direktor Smučarske zveze Slovenije in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih dr. Franci Petek.

Teater, film, glasba ...

“Festival je prestal dobra in slabša leta, zadnje čase pa k sreči vse bolj spoznavamo, kako pomembne so povezave med nami. Sodelujemo pod streho kandidature za evropsko prestolnico kulture. Še posebej me veseli, da bo festival po več letih spet vse poletje,” je poudarila predsednica društva Primorski poletni festival Neva Zajc in napovedala okroglo mizo, na kateri se bodo 20. julija pogovarjali o vlogi in prihodnosti festivalov v tem prostoru.

Med 23. julijem in 29. avgustom bo na ogled tudi fotografska razstava Federico Fellini v očeh Paula Ronalda, s katero bosta Kulturno društvo Peter Martinc in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper v palači Gravisi počastila 50-letnico frankofonije in 100. obletnico rojstva legendarnega italijanskega režiserja. Ob otvoritvi razstave bodo na Martinčevem trgu brezplačno predvajali njegov film iz leta 1963 z Marcellom Mastroiannijem in Claudio Cardinale v glavnih vlogah, opremljen tudi s slovenskimi podnapisi.

Na Martinčevem trgu bodo 23. julija brezplačno predvajali Fellinijev film 8½ z Marcellom Mastroiannijem v glavni vlogi.

V mali dvorani koprskega gledališča bodo 28. julija premierno uprizorili Genetovi Služkinji, v režiji Ivana Lobode bodo nastopili študent igre Mak Tepšič ter Blaž Popovski in Igor Štamulak. Večer zatem bodo predstavo ponovili, 30. julija pa bodo pripravili tudi javni pogovor mladih ustvarjalcev 20. vs. 21 stoletje.

Na festivalu bo na več prizoriščih gostovala vrsta predstav, nekatere tudi večkrat: igralka Vesna Pernarčič s kabaretno Piaf, Edith Piaf ob spremljavi pianista Jožija Šaleja, novogoriško gledališče s komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato, Narodni dom Maribor s komedijo Toneta PartljičaTočno opoldne, tržaško gledališče z dramama Saše Pavček Na valovih in Lagarceovo Samo konec sveta, Maja Blagovič in Tinkara Kovač bosta uprizorili igro Barbare Volčič Gola, Gledališče Ane Moro bo poskrbelo za Zadnji ulov, zazvenel bo kvartet violončelistov CelloStravaganza, na oder se spet vrača komični muzikal Trio pokojnega Gašperja Tiča ...

Festival, ki ga bodo izpeljali s pomočjo generalnega pokrovitelja Luke Koper in drugih podpornikov, bo tudi letos segel v Milje. V programu PPF mladi bodo v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem predstavili ustvarjalnost študentov umetnostnih akademij, glasbeni producent Gaber Radojevič pa je napovedal, da bodo zazveneli džezisti, kantavtorji, didžeji, ulični glasbeniki ... v živo!


Najbolj brano