Pozor, ulični umetniki za naslednjim vogalom!

Ulični umetniki so v Kopru že ustaljeni, saj je domačine z njimi že pred leti seznanil festival PUF. Frivolus, festival uličnih umetnikov, ki se bo začel danes in sklenil v nedeljo, pa prinaša še več odštekanih mojstrov uličnega teatra. Takšnih, zaradi katerih stopiš tudi v kanalizacijski jašek ...

Medtem ko pogumni sodelujejo v uličnih predstavah Frivolusa, se 
drugi predvsem krohotajo. Foto: Alenka Penjak
Medtem ko pogumni sodelujejo v uličnih predstavah Frivolusa, se drugi predvsem krohotajo. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Program Frivolusa, festivala uličnih umetnikov in ulične kulture, ki nastaja pod organizacijsko taktirko Študentske organizacije Univerze na Primorskem in s podporo Mestne občine Koper, naj bi ta konec tedna krojil tudi napovedani dež. V primeru slabega vremena bodo današnje in jutrišnje predstave prestavljene v Center mladih Koper (CMK) v Gregorčičevi ulici, nedeljska pa bo v Taverni.

Festival se bo mogoče umaknil pod streho

Predstave se bodo vrstile med 16. in 22. uro. Če ne bo deževalo, bo moč ulične umetnike videti v starem mestnem jedru Kopra, in sicer na Titovem in Carpacciovem trgu, na Čevljarski ulici, na trgu ob kavarni Triglav in čajnici Vanilla, v Hlavatyjevem parku, pri razgledni točki ob dvigalu na Belvederju in na mestni promenadi.

Glavni večerni predstavi bosta danes in jutri na Titovem trgu, pričeli se bosta ob 21. uri. Danes se bo ob 21. uri na Titovem trgu predstavil Ognjeni šov in tudi požiralec mečev Murray Molloy bo tam, jutri pa bodo, denimo, nastopili multiinstrumentalist in samouk Roberto Heruzzo ter slovenski umetniki Aerial Circus s plesom na trakovih Aquariom. Med slovenskimi umetniškimi nastopi si velja danes ob 19. uri na Titovem trgu ogledati še Čupakabra oziroma Kufrband - ulično predstavo, kjer bo žongliranja, humorja in akrobacij za vse generacije.

Med nastopajočimi so umetniki iz Irske, Španije, Argentine, “in vsi ponujajo nekaj zanimivega in novega, kar odpira naš pogled na svet”, poudarja Eleonora Jenko iz študentske organizacije.

Osupljivo in smešno

Po ulicah mesta se bo potepal še The Record Breaker, ki ima neuničljivo samozavest in rad prikaže smrtonosne skoke, “paranormalne sposobnosti” in podobno. Mago Muti, mladi čarodej, si je postavil nalogo, da ustvarja smejalni trikotnik, kjer se ljudje smejijo njemu, sebi in z njim. Darwin Juggling bo prikazal žongliranje in ples v ritmu salse, Monocikel in bič bo cirkuška predstava z znakovnim jezikom, El Trio La La La pa sta živa kipa, ki občinstvo zabavata z izvirnimi idejami.

Do nedelje si bo mogoče vsak dan med 17. in 21. uro na Belvederju ogledati še Blink Circus, edinstveno potujočo razstavo, kjer je 130 slik mogoče videti samo s povečevalnimi stekli in posebnimi lučmi.


Najbolj brano