Potepanje po pokrajini in poeziji jih je pripeljalo do navdiha

Cerkljanski muzej do 3. novembra gosti razstavo domačega Foto kluba z najlepšimi fotografijami s potovanja po južnomoravski pokrajini. Člani likovne sekcije Društva upokojencev pa so že pred njimi na ogled postavili slike, ki jih je navdihnila poezija.

Razstavo Foto kluba Cerkno so spodbudila potepanja po slikoviti južnomoravski pokrajini. Foto: Saša Dragoš
Razstavo Foto kluba Cerkno so spodbudila potepanja po slikoviti južnomoravski pokrajini. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Dejavna likovna sekcija cerkljanskega društva upokojencev se je pridružila letošnjim slovesnostim ob spominu na pisatelja Franceta Bevka. Člani so navdih poiskali v poeziji in soustvarjali tudi z osnovnošolci. Izjemna dela so bila na ogled v cerkljanskem muzeju, kjer si je te dni mogoče ogledati še drugo razstavo - predstavljajo se domači fotografi, ki jih je navdihnila južnomoravska krajina. Fotografije, ki so nastale na namenskem potepanju po tamkajšnjih krajih, so delo 13 avtorjev.

Jeseni in spomladi

Pravzaprav so se v slikovito kmetijsko deželo na meji med Slovaško in Avstrijo odpravili dvakrat. Minulo jesen, ko so bila širna polja jesenskih barv, znova pa spomladi. “Jesen je dajala vtis, kot da je v tej deželi vsak kmet umetnik, ki z občutkom sestavlja elemente v popolno sliko. Takoj smo vedeli, da jo želimo občudovati tudi spomladi, ko bodo polja razkrila, kaj so kmetje v zemljo položili jeseni,” so pripovedovali.

Aprila jih je pričakala rumeno-zelena simfonija neskončnih polj oljne ogrščice, ki so se igraje izmenjavala s polji mladih žit. Vso to pisano, skrbno urejeno kontrastnost, s širšo krajino ali brez nje, so ujeli v tehnično brezhibne fotografije. Ker se vsem ni uspelo udeležiti obeh izletov, so jim dodali še izbrane fotografije iz domačega okolja in razstavo naslovili Od tu in tam ali tudi doma je lepo. Avtorji domačih motivov so predvsem mlajši člani kluba, ki so jih na razstavi še posebej izpostavili. “Ker predstavljajo svež pogled in zagotavljajo prihodnost dolgoletni organizirani fotografski dejavnosti na Cerkljanskem,” so poudarili.

V spomin na Bevka

Razstava Naslikana pesem, za katero je deset amaterskih slikarjev likovne sekcije cerkljanskega društva upokojencev ustvarjalo po navdihu poezije, se je iztekla. A njihova prepričljiva dela si velja ogledati v klubskih prostorih.

Vsestransko dejavne likovnike so tokrat navdihnili najznamenitejši slovenski pesniki, pa tudi manj znani ljudski ustvarjalci in šele uveljavljajoči se poeti. Likovniki so se imenitno vživeli v hrepenenja pesnikov in jih skladno s svojimi občutki prelili na slikarska platna. Razstavo so posvetili Bevkovim dnevom, s katerimi se Cerkljansko septembra vsako leto spominja obletnic rojstva in smrti najbolj znanega rojaka Franceta Bevka (1890-1970).  


Najbolj brano