Vrhunski, duhovit, topel

Odšel je vrhunski gledališki in filmski igralec, še ena legenda jugoslovanske kinematografije - ta žalostni refren gledalci po nekdanji širni domovini kot ubran zbor ponavljajo pod novico, da je Mustafa Nadarević pri 77 letih podlegel raku na pljučih. Igral je v filmih Oče na službenem potovanju, V žrelu življenja, Glembajevi, Nikogaršnja zemlja, Pri stricu Idrizu, Piran - Pirano, nadaljevanki Nor, zmeden, normalen ...

Danes je v 78. letu starosti po težki bolezni umrl bosanskI igralec 
Mustafa Nadarević.
Danes je v 78. letu starosti po težki bolezni umrl bosanskI igralec Mustafa Nadarević. 

ZAGREB > Mustafa Nadarević se je 2. maja 1943 rodil v Banja Luki. Mlada družina je zaživela v Novem Gradu, a že pri treh letih je Mustafa izgubil očeta, mati samohranilka pa ga je poslala živet k starim staršem v Zagreb, kjer je začel obiskovati šolo. Pot ga je vodila nazaj k materi, v Novem Gradu je dokončal osnovno šolo, zatem se je s starimi starši preselil na Reko. Tam je obiskoval gimnazijo, nakar se je vpisal na Akademijo dramskih umetnosti v Zagrebu.

Leta 1967 je diplomiral in kariero začel v Zagrebškem gledališču mladih. Od leta 1969 do upokojitve leta 2011 je bil zaposlen v Hrvaškem narodnem gledališču. Kot režiser je debitiral leta 1992 s predstavo Let nad kukavičjim gnezdom. Prejel je več gledaliških in filmskih nagrad in priznanj, tudi hrvaško državno nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsko delo.

Upodobil je 150 gledaliških vlog, zaigral je v več kot 60 filmih ter televizijskih dramah, nadaljevankah in nanizankah. Največ gledalkam in gledalcem se je prikupil kot Izet Fazlinović v humoristični televizijski nadaljevanki Lud, zbunjen, normalan (Nor, zmeden, normalen), v kateri je igral, dokler mu je zdravje dopuščalo. Režiser Elmir Jukić je povedal, da je nadaljevanka umrla skupaj z igralcem.

Piran, Koper, Ljubljana

Nadarević je igral tudi v filmih pisatelja, scenarista in režiserja Gorana Vojnovića Piran - Pirano. (2010) in Čefurji raus! (2013). “Sredi snemanja Piran - Pirano sem ga vprašal, zakaj so me nekateri svarili, da zna biti težaven, če pa je tako neznansko prijeten sodelavec,” je Vojnović obudil spomine za naš časopis. “Pomenljivo se je nasmehnil. Bil je to nasmeh starega lisjaka. 'Znam biti težaven, še kako znam,' mi je priznal, 'a le kadar vidim, da se ne dela dobro, da ljudje niso predani poslu. Ker jaz res rad delam, kar delam.' A težavnega Mustafe nisem nikdar spoznal in še danes težko verjamem, da je obstajal. Poznal sem le neizmerno toplega, duhovitega in pogosto prav otročje razigranega človeka, ob katerem si zlahka pozabil, kako velika igralska legenda je. In takšnega se ga bom tudi spominjal.”

Velikemu igralcu so se mnogi poklonili na družbenih omrežjih. Bosanski igralec Emir Hadžihafizbegović je v nedeljo na facebooku zapisal: “Danes ob 12. uri se je na boljši svet preselil velik človek in igralec. Moj vzornik in moj brat.”

Spomnil se je, kako sta pred skoraj 40 leti skupaj igrala v filmu Oče na službeni poti Emirja Kusturice, zatem pa še v nekaterih, tudi v slovitem Pri stricu IdrizuPjera Žalice. Snemala sta v Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji ... Kar dvanajst let sta skupaj igrala v nadaljevanki Lud, zbunjen, normalan, še posebej pa je Hadžihafizbegović opozoril na “osebni triumf talenta”, ki ga je Mujica doživel v matičnem Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu: “Njegovi Glembajevi, Cyrano de Bergerac, junaki Gogolja in Čehova so bili vrh, ogromen vrh igralskega poklica.”

“Zbogom, dragi prijatelj,” je na instagramu zapisal Branko Đurić - Đuro. “Hvala za vse življenjske in igralske lekcije. Neskončno žalosten sem, ker si odšel, in srečen, ker sem te poznal in se imel čast družiti in delati s tabo. Slišala sva se pred nekaj dnevi, in žal mi je, da ti takrat nisem povedal tega: bil si moj idol.”

Nadarević je živel tako v Zagrebu kakor v Ljubljani. Leta 2012 se je poročil z dolgoletno življenjsko sopotnico, Koprčanko, scenografko in kostumografko Slavico Radović, ki je istega leta umrla. Letos je z odkritim javnim govorjenem o svoji bolezni podprl hrvaški nacionalni program zgodnjega odkrivanja raka na pljučih. Druge je spodbujal, naj ne bodo kot on, naj raje redno hodijo na zdravstvene preglede, in opozarjal je na nevarnosti kajenja. Pred dnevi so ga odpustili iz bolnišnice v Zagrebu. Novico o njegovi smrti je sporočila hči Nada Nadarević


Najbolj brano