Poslovil se je igralec Miha Baloh

Slovenski film je izgubil še eno zvezdo. V 95. letu starosti se je za vedno poslovil igralec Miha Baloh.

Poslovil se je Miha Baloh (1928-2022). Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Poslovil se je Miha Baloh (1928-2022). Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

KOPER > Miha Baloh je absolviral dramsko igro na AGRFT v Ljubljani 1952 (takrat Akademija za igralsko umetnost) v letniku Vide Juvan.

Po diplomi je eno leto igral v Drami SNG Maribor. Igralec, sicer gorenjske gore list, je vrhunec gledališče kariere doživel na odru tržaškega teatra, kjer je nastopal v letih 1953-1960. Med letoma 1961 in 1977 je Baloh kot svobodni filmski igralec zaigral v številnih filmih, pa tudi televizijskih dramah in serijah. Leta 1977 je postal član SNG Drama Ljubljana, kjer je ostal do upokojitve leta 1987.

Baloh je močno zaznamoval - kot je prepričan tudi Marcel Štefančič jr., pisec njegove biografije - predvsem filme Veselica, Ples v dežju in Dvoje. Ti filmi so bili po Štefančičevem mnenju - kot je povedal in smo zapisali že leta 2008 na prireditvi v Divači, posvečeni prav Mihi Balohu - prelomni filmi v zgodovini “kompletnega tedanjega mentalnega prostora, v katerem smo živeli”. Na platno so pripeljali nov tip junaka, modernega, urbanega, skeptičnega do države, v kateri je živel. Vsi so bili črni, skeptični, zadržani, melanholični in “pisani na kožo Mihi Balohu. Material, ki potrebuje igralca, ki zna igrati s tišinami, ki se zaveda kamere, medtem ko se je mnogi slovenski igralci niso, saj so vedno mislili, da so na odru. Miha Baloh je znal govoriti zelo potiho. Vedel je, da je kamera tam zraven, da ga bomo slišali. Da nismo v 17. vrsti v teatru.”

Baloh je igral tudi v štirih filmih o Vinetouju, junaku Karla Maya. “Mene je Evropa rešila, s tem, da sem lahko tudi to delal. Šlo je predvsem za preživetje. Kajti biti Slovenec je luksuz, kaj šele biti slovenski igralec! Če ne bi bilo takrat Evrope, bi moral v Ljubljani in Sloveniji jesti zid,” je na omenjeni prireditvi takratne razmere v domovini opisoval Baloh.

Za vlogo kurirja Aleša v Veselici, svojo prvo glavno vlogo v slovenskem filmu, je Baloh prejel nagrado zlata arena na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Pulju, takrat največje domače filmsko priznanje. Prejel je tudi TV-nagrado zlata vrtnica za najboljšega jugoslovanskega televizijskega in filmskega igralca (za nadaljevanko Moj prijatelj Piki Jakob, posneto 1977). 2005 je prejel častno priznanje Društva slovenskih filmskih delavcev, 2008 je postal častni občan Jesenic, 2014 pa prejel nagrado Društva slovenskih režiserjev Bert za življenjsko delo na področju filmske igre.


Najbolj brano