Poslovil se je Helmut Berger, zvezdnik filmov Luchina Viscontija

V 79. letu je umrl avstrijski igralec Helmut Berger. Z legendarnim italijanskim režiserjem Luchinom Viscontijem, tudi dolgoletnim partnerjem, je posnel številne filme, v katerih je pogosto upodabljal samovšečne like. V 60. in 70. letih minulega stoletja je veljal za zvezdo evropskega filma, pa tudi za seks simbol, ki je živel "la dolce vita".

V 60. in 70. letih minulega stoletja je Helmut Berger veljal za 
zvezdo evropskega filma, pa tudi za seks simbol, ki je živel "la 
dolce vita". Foto: Marisa Rastellini
V 60. in 70. letih minulega stoletja je Helmut Berger veljal za zvezdo evropskega filma, pa tudi za seks simbol, ki je živel "la dolce vita". Foto: Marisa Rastellini

DUNAJ > V Viscontijevem filmu Ludwig je nastopil ob Romy Schneider, v Somraku bogov ob Dirku Bogardu, njegovi soigralci so bili tudi Elizabeth Taylor, Henry Fonda, Burt Lancaster in Silvana Mangano.

Med njegove najbolj znane filme sodijo še Vrt Finzi-Continijevih, Slika Doriana Graya in Gruppo di famiglia in un interno z bolj znanim angleškim naslovom Conversation piece. V stranski vlogi je zaigral tudi v tretjem delu Botra Francisa Forda Coppole.

Berger se je vedno imel za evropskega igralca, ki je preziral in sovražil Hollywood.

Berger, ki je izhajal iz družine hotelirjev, je pri 18. letih zapustil Avstrijo in se preselil v London. Ob priložnostih službah je obiskoval igralske tečaje. Nato se je preselil v Italijo, kjer se je učil jezika, nato v Rim, kjer je spoznal Viscontija.

Igralec, ki je umrl nekaj dni pred svojim 79. rojstnim dnevom, je živel divje življenje. Kot je povedal ob neki priložnosti, je imel tri življenja, in to v štirih jezikih.


Najbolj brano