Poredoš: “Človeški neumnosti se lahko smejimo”

“Razmere v Zasavju so idealne za rock glasbo, ki sem jo sam vedno razumel kot proletarsko. Nagrada me je presenetila, obenem pa sem ponosen, da sem se znašel v eminentni družbi,” je dejal Vlado Poredoš, letošnji prejemnik Ježkove nagrade, ki so mu jo podelili v oddaji Nedeljsko popoldne.

Vlado Poredoš, prvi mož Orlekov,  izžareva neizmeren optimizem. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Vlado Poredoš, prvi mož Orlekov, izžareva neizmeren optimizem. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

LJUBLJANA > Glasbenik, pevec, avtor besedil in prvi mož skupine Orlek Vlado Poredoš “kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo”, je v utemeljitvi zapisala žirija. “Njegov umetniški pristop združuje karakterne prvine dveh pokrajin, ki sta zaznamovali njegovo življenje: melanholična subtilnost njegovega rodnega Prekmurja ter neizprosna odločnost Zasavja, ki ga je Poredoš sprejel kot svoj drugi dom. Tako nastajajo unikatne interpretacije preštevilnih revirskih zgodb, ki jih Vlado Poredoš z izvirnimi avtorskimi refleksijami preliva v pesmi zasedbe Orlek.”

Žiranti Jelka Stergel kot predsednica ter člani Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan soglašajo s predlagateljem Zdenkom Matozom, da Poredoš s svojo poetiko ter ustvarjalnim in življenjskim duhom sledi umetniškemu motu Franeta Milčinskega Ježka, da lahko občinstvo zabavaš tudi na visoki kulturni ravni; da je tudi grenkost življenja laže prenašati s smehom in da je visoka umetnost tudi tista, ki je blizu sleherniku.

“Človeški neumnosti se lahko smejimo. S humorjem je mogoče odlično premagovati stres in podobno. Nekateri pravijo, da Slovenci nismo rojeni za humor, a menim, da imamo tudi mi zelo dober humor, a se je treba podati med ljudi,” je med drugim dejal nagrajenec.  


Najbolj brano