Poletna muzejska noč prinaša krepčilen odmerek kulture

Varnostne ukrepe bo še treba spoštovati, a vendar bo drevišnja Poletna muzejska noč očitno bolj sproščena od lanske - tako smo zapisali pred letom, tokrat pa lahko ugotovimo, da iz vsega hudega še zdaleč nismo, vendar vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujemo. Upajmo. Vsekakor si jutri le privoščite krepčilen odmerek kulture.

Na razstavo Iz katerega filma si pa ti? v vilo Bartolomei  vabi plakat 
s prepoznavnimi Tarantinovimi Steklimi psi.
Na razstavo Iz katerega filma si pa ti? v vilo Bartolomei vabi plakat s prepoznavnimi Tarantinovimi Steklimi psi. 

PRIMORSKA > Jutri bodo muzeji in galerije odprti do polnoči, vstop bo prost, publikacije bodo na voljo s popustom ... Skupna akcija muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 19. leto zapored, seveda tudi na Primorskem.

V Tolminskem muzeju so v središče postavili odprtje razstave Vrnitev boginje Izide. Ob 19. uri bo akademski kipar Boštjan Kavčič predstavil 13 raznobarvnih boginj Izid iz kamna in brona. Vsaka premore svoj ženski karakter in latinsko ime. Izida, boginja različnih imen (Aset pri Egipčanih, Isis pri Grkih), se je tako vrnila v Posočje, so zapisali v vabilu: “Kipec boginje, zaščitnice žensk, mater in ženskih spretnosti, je nekoč njena častilka darovala na železnodobnem svetišču na Berlotovem robu na Šentviški planoti. Kmalu po odkritju ga je pred več kot poldrugim stoletjem odkupil ljubiteljski zbiralec starin Jakob Della Bona iz Gorice. Od tedaj se je za njim izgubila vsaka sled. To je zgodba o vrnitvi posoške Izide v novi umetniški preobleki.” Kipar pa dodaja, da boginjo podarjam človeštvu “v času, ko ob vzpostavljanju novega globalnega reda doživljamo krizo na vseh področjih”, z upanjem, da bo prevladala zdrava pamet in da bo posameznikova svobodna volja obveljala kot “osnovni temelj medsebojnega družbenega sodelovanja”.

V Tolminskem muzeju bodo odprli razstavo Vrnitev boginje Izide kiparja
Boštjana Kavčiča.

V muzeju bosta med 18. in 23. uro potekali izmenjava in prodaja rabljenih oblačil ter obutve, na voljo bodo otrošje delavnice, ob 20. uri bo kustosinja Karla Kofol obiskovalce seznanila z obutveno dediščino na Slovenskem, ob 21. uri jih bosta Folklorno društvo Ivan Laharnar - Planota in Komunala Tolmin spomnila, v kateri koš sodi kateri odpadek, ob 21.30 pa bo sledil koncert benda Eclipse s klasikami Pink Floydov.

V Pariz, v film

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo jutri ob 20. uri odprli razstavo izbranih črno-belih fotografij iz serij Nočni Pariz, Louvre ponoči in Pariška kavarna, s katerimi legendarni sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni (1961) zaokrožuje že desetletja trajajoče ustvarjanje v francoski prestolnici, kjer živi od leta 1995. Razstavo, ki bo na ogled do 18. septembra, bo spremljal katalog z esejem pisatelja in kritika Miljenka Jergovića.

Goriški muzej vabi v vilo Bartolomei v Solkanu, kjer bodo ob 20. uri odprli razstavo Iz katerega filma si pa ti? s postavitvijo filmskih plakatov, ki jih je leta 1996 Kino podjetje Nova Gorica podarilo muzeju. O uživanju filmov nekoč in danes se bodo pogovarjali Jože Dolmark, Milovan Valič in drugi, pogovor bosta povezoval direktor muzeja Vladimir Peruničič in avtor razstave Rok Bavčar. Na ogled bodo tudi zbirke na gradu Kromberk, Kolodvoru, Pristavi in v Ajdovščini.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo na ogled črno-bele fotografije, ki jih je v Parizu posnel Sarajevčan Milomir Kovačević Strašni.

Od Cerknice do Pirana

V Pomorskem muzeju Sergeja Mašere Piran bodo razstavo Slovenske ladje, 6 ladij Splošne plovbe dopolnili z zgodbo o motorni ladji Kamnik, postavljeno v Medobčinskem muzeju v Kamniku na gradu Zaprice. Razstavo je pripravila umetnostna zgodovinarka in muzejska svetnica Duška Žitko.

Notranjski muzej Postojna bo ob 19. uri pred Kulturnim domom Cerknica odprl razstavo Slovani v Cerknici, ob 20. uri bosta arheologinji Ines Klokočovnik in dr. Maja Bricelj predavali o odkritju in raziskavah zgodnjesrednjeveškega grobišča v Cerknici in varovanju kulturne dediščine Cerkniškega polja. Do polnoči bo odprt tudi postojnski muzej, pripravljajo strokovna vodstva in delavnice.

Vrata bo na stežaj odprl še Park vojaške zgodovine v Pivki, na gradu Prem bodo obiskovalce učili izdelovanja rož iz krep papirja, v Pokrajinskem muzeju Koper vabijo na razstavo Giuseppe Tartini - med Piranom, Strunjanom in Koprom, ob 20. uri bodo predstavili nove pridobitve Pokrajinskega muzeja Koper, uro zatem pa prisluhnili koncertu ansambla Il Terzo Suono.  


Najbolj brano