Poklon velikemu goriškemu pesniku

Pri grobu Simona Gregorčiča v Libušnjah ter v njegovi rojstni hiši v Vrsnem se danes začenjajo letošnji Gregorčičevi dnevi.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

GORIŠKA > Goriški literarni klub GOvoRICA, tamkajšnja knjižnica, podružnična osnovna šola iz Smasti, Društvo Gradiškovci, KS Gradišče nad Prvačino ter podjetje Grom so tudi letos pripravili Gregorčičeve dneve, devete po vrsti. Začenjajo se danes in se bodo nadaljevali v četrtek, 26. oktobra, v Novo Gorici ter v soboto, 12. oktobra, na Gradišču nad Prvačino. Kot je ob predstavitvi prireditve povedala predsednica kluba GOvoRICA Darinka Kozinc, želi ta festival, ki je v osnovi literarni, med drugim povezati vse kraje, v katerih je pesnik služboval - v prihodnje bi naštetim radi dodali še Branik.

Danes ob 16. uri bo na vrsti najprej polaganje cvetja ob Gregorčičev grob v Libušnjah, ki mu bo uro kasneje sledil kulturni progam v Gregorčičevi rojstni hiši v Vrsnem. Nastopajoči bodo recitirali pesmi Goriškega slavčka. Prihodnji četrtek bodo ob 17.30 uri polagali cvetje ob pesnikovem spomeniku na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, ob 18. uri bo v novogoriški knjižnici proslava, ki jo bodo sooblikovali Dornberški fantje, Jakob Šfiligoj in multimedijska uprizoritev ob glasbi Lada Jakše. O Gregorčičevih uglasbenih pesmih bo pogovor s skladateljem in zborovodjo Miranom Rustjo.

V soboto, 12. oktobra, ob 11. uri pa bo na Gradišču v Kulturnem domu deseta obletnica ureditve Gregorčičeve poti. Nastopili bodo Gradiški slavčki in Naši fantje, prisluhniti pa bo mogoče tudi recitalu pesnikovih del. AS


Najbolj brano