Pogumna plovba čez valove tabujev, predsodkov ...

Na 27. Forumu sredozemskih pomorskih muzejev, ki ga je konec minulega tedna s podporo občine in ministrstva za kulturo gostil Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, je o odprtosti, dostopnosti in multikulturnosti skupnega Sredozemlja razpravljalo več kot 50 muzejskih direktorjev, kustosov, strokovnjakov, raziskovalcev ...

 Ob izteku foruma so se skoraj vsi udeleženci v Tartinijevem 
gledališču zbrali še za skupinsko fotografijo.  Foto: Ajda Purger
Ob izteku foruma so se skoraj vsi udeleženci v Tartinijevem gledališču zbrali še za skupinsko fotografijo.  Foto: Ajda Purger

PIRAN > Združenje pomorskih muzejev AMMM so ustanovili v Dubrovniku leta 1998. Osrednje tema 27. foruma Morje, ki povezuje je udeležencem iz Italije, Francije, Španije, Portugalske, Hrvaške, Črne gore in Slovenije ter gostom iz Nizozemske ponudila okvir za razpravo o vlogi sodobnih pomorskih muzejev pri vrednotenju in uveljavljanju kulture sožitja, solidarnosti, večkulturnosti, družbene vključenosti in spoštovanja različnosti.

Sredozemlje je žal tudi morje hudih človeških tragedij in stisk, je v pozdravnem nagovoru opozoril državni sekretar na ministrstvo za kulturo Matevž Čelik Vidmar. Direktor barcelonskega pomorskega muzeja (Museu Marítim) Enric Garcia je na konkretnih primerih predstavil, kako se lahko muzejska ustanova približa doslej marginaliziranim ali diskriminiranim skupinam, denimo skupnosti LGBT, migrantom, družbeno ranljivim. Giampaolo Campodonico, direktor genovskega muzeja MuMA - Galata, je poudaril pomen poguma pri preseganju tabujev in nekdanjih miselnih vzorcev, med katerimi je tudi ekskluzivni nacionalizem. Nizozemski strokovnjak Thedo Fruithof in hrvaški filolog iz Komiže Joško Božanić pa sta pokazala, kako lahko obnovljena lesena dalmatinska falkuša z latinskim jadrom presega vse meje in postane ambasador jadranske pomorske dediščine v Evropi.

“Več kot 50 razpravljalcev je predstavilo veliko dobrih praks in tudi razgalilo marsikatero neugodno problematiko,” je zadovoljen direktor Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Franco Juri.

Muzejski forum se je iztekel v Križu pri Trstu z bogatim kulturnim programom in ogledom ribiškega muzeja. Naslednje letno bo srečanje v italijanskem jadranskem mestu San Benedetto del Tronto.


Najbolj brano