Pogum, imenovan Tomizza

Forum Tomizza se že 20 let “vztrajno upira realnosti, ki jo živimo, in se naslanja na sporočilo literarnega opusa Fulvia Tomizze”, je na koprski predstavitvi jubilejnega niza obmejnih in čezmejnih srečanj poudarila Irena Urbič, ena od tomizzijank.

V torek bo minilo 20 let od smrti pisatelja Fulvia Tomizze (1935-1999); na fotografiji med 
predstavitvijo romana Boljše življenje v Kopru leta 1980.  Foto: arhiv pn
V torek bo minilo 20 let od smrti pisatelja Fulvia Tomizze (1935-1999); na fotografiji med predstavitvijo romana Boljše življenje v Kopru leta 1980.  Foto: arhiv pn

TRST, KOPER, UMAG > Na groteskne razdalje med Ljubljano, Zagrebom in Rimom se medkulturno povezani tovariši požvižgajo, je zagrmel Milan Rakovac. Pred 20 leti je na pogrebu istrskega rojaka in prijatelja Fulvia Tomizze v Materadi dal pobudo za prireditev, s katero bi nadaljevali pokojnikovo poslanstvo. Že leto zatem so v Umagu pripravili prvi mednarodni simpozij Tomizza in mi, pozneje preimenovan v Forum Tomizza.

“Po Umagu smo hitro osvojili še Koper, Trsta pa še danes nismo, se bojim,” je dejal Rakovac.

Osrednja tema: pogum

Prav tam se bo danes pričel 20. Forum Tomizza. Ob 16. uri bodo pred Knjižnico Attilio Hortis pripravili večjezično branje iz opusa Fulvia Tomizze, nastopila bo igralka Nikla Petruška Panizon. Ob 17. uri bo na sedežu Centralne evropske pobude sledil simpozij - o letošnji osrednji temi, pogumu, bodo razpravljali novinarja Pierluigi Sabatti in Bojan Brezigar, režiserka Sabrina Morena,literarna zgodovinarka in italijanska senatorka Tatjana Rojc, mlada raziskovalka Margherita Stera in pesnik Ahmed Burić.

Jutri ob 10.30 bodo v koprski palači Gravisi, na sedežu italijanske skupnosti, na temo poguma debatirali umetnostna zgodovinarka in novinarka Majda Širca Ravnikar, novinar in pesnik Boris Dežulović, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri, slavistka Francesca Rolandi, nekdanji bosanski begunec in danes francoski literarni zvezdnik Velibor Čolić, pesnica Aida Bagić in najodmevnejša gostja - Florence Hartmann, novinarka in nekdanja tiskovna predstavnica Carle Del Ponte, glavne tožilke Mednarodnega kazenskega sodišča za Jugoslavijo.

Ob 16.30 bodo sledili recitali Pesnik na cesti; na dvorišču društva Pina na Gortanovem trgu in v vrtu družine Čalija v Ulici Agrarne reforme bodo brali Claudio Geissa, Boris Dežulović, Marko Matičetov, Aida Bagić, Francisco Tomsich, Alferija Bržan in Ahmed Burić. Ob 19. uri bodo v palači Gravisi odprli razstavo Lapis Histriae Azil, ob 20.30 pa bosta na koncertu nastopila pevka Alba Nacinovich in kitarist Leo Škec.

V petek ob 18. bodo tam, v Circolu, predstavili še slikanico Fulvia Tomizze Il gatto Martino / Mačak Martin, ki jo je izdala Skupnost Italijanov Fulvio Tomizza Umag. Predstavili bodo tudi pri hrvaški Frakturi izdano knjigo Daša: spomenar, poklon pisateljici in dolgoletni sodelavki Foruma Tomizza, lani umrli Daši Drndić.

Za koprski del Foruma Tomizza skrbi Kulturni klub z denarno podporo Javne agencije za knjigo, sponzorja Luke Koper in zasebnih donatorjev, morebitna podpora koprske občine pa bo znana šele pozneje, je pojasnila Irena Urbič.

128 kratkih zgodb

V petek dopoldne bodo o pogumu na simpoziju v Umagu razpravljali filmski režiser Rajko Grlić, novinarja Christian Elia in Ivana Dragičević,pisateljici Mojca Kumerdej in Marina Šur Puhlovski,glasbenik Piero Purini Purich in kulturolog Aljoša Pužar, še prej, ob 10. uri, pa bodo podelili nagrado natečaja Lapis Histriae.

Letos so prejeli kar 128 zelo raznolikih kratkih zgodb na temo poguma v hrvaščini, slovenščini in italijanščini, je pojasnil ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović, vesel tudi sodelovanja z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper. Prejeta dela ocenjujejo Laura Marchig, Tea Tulić in Marko Sosič, pisatelji, vešči vseh treh jezikov.  


Najbolj brano