Poglobljeno in obenem lahkotno

Severjevi nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih sta sinoči v Škofji Loki prejela Nina Valič in Vojko Belšak.

Nina Valič v Prekletih kadilcih  Foto: Peter Uhan
Nina Valič v Prekletih kadilcih  Foto: Peter Uhan

ŠKOFJA LOKA > Dobitnike nagrad, ki jih že 48 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega igralca, je po pregledu predlogov iz lanske sezone izbrala žirija. Predsedoval ji je igralec Alojz Svete, člani so bili igralka Silva Čušin, dramaturginji Diana Koloini in Tea Rogelj ter igralec in režiser Jaša Jamnik.

Igralki ljubljanske Drame Nini Valič so nagrado dodelili za vlogi Kadilke in Protikadilke v Prekletih kadilcih po besedilu Svetlane Makarovič in v režiji Tina Grabnarja ter za Lindo v Tatovih, ki jih je napisala sodobna nemška avtorica Dea Loher, režirala pa Ivana Djilas. Žirija ocenjuje, da v gledališkem koncertu Prekleti kadilci v ospredje stopijo igralkina sposobnost sproščene in neposredne komunikacije z občinstvom, izvrsten občutek za improvizacijo, nadzorovana mera za komične učinke ter odlično petje. V Tatovih popolnoma obvlada spopad z vse prej kot preprosto postdramsko pisavo.

Vojko Belšak je nagrado prejel za vlogo Jevgenija Onjegina v Onjeginu, ki ga je po Puškinu napisal Nebojša Pop-Tastić, v Mestnem gledališču ljubljanskem pa režirala Yulia Roschina, ter za vlogo Istvana Balle Bana v Naših skrivnostih sodobnega madžarskega dramatika Béle Pintérja v režiji Nikole Zavišića in produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Žirija je presodila, da se je Belšak znašel v večplastni, zahtevni, mnogoobrazni, razpoloženjsko dinamični in čustveno skrajni vlogi. “Je imeniten v komediji, poglobljen in natančen v dramskih in tragičnih vlogah, z lahkoto se spopada z improvizacijo. Natančna igra, govorne spretnosti in obvladovanje telesa so njegove največje odlike,” piše v utemeljitvi.

Nagrado za ljubiteljskega igralca si delita Damijan Perne iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Maša Kavčič iz Kulturno umetniškega društva Fofite Medvode. Oba sta letos na Linhartovem srečanju v Postojni prejela tudi že matička. Študentski nagradi sta prejela Matic Valič in Gregor Podričnik.


Najbolj brano