Po svetlobo na koncert vokalne skupine Kresnik v Kosovelovem domu

V soboto ob 20. uri bo v Kosovelovem domu Sežana koncert vokalne skupine Kresnik, ki je v treh letih delovanja nanizala več odmevnih nastopov.

 Foto: Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

SEŽANA > V njej prevevajo prvi tenorji Rok Tomšič, Milan Metlika in Aleksander Kariž, druga tenorja Matjaž Filipčič in Miran Žitko, baritonista Milan Gril - Miki in Aleksander Lesar ter basovska glasova Igorja Fabjana in Mihe Likarja. Prihajajo s Krasa in iz okolice.

Kot so zapisali v vabilu, so nekateri že prekaljeni, izkušeni pevci, a so želeli nadgraditi vokalne ambicije ter jih izživeti z raznoliko in zahtevnejšo pevsko literaturo: “Da bi to dosegli, so se organizirali, pritegnili k sodelovanju nekatere novince na tem področju in uspeli prepričati tenorista in izkušenega zborovodjo Mirana Žitka iz Postojne, da zagrize v to zgodbo. Ime zasedbe izhaja iz mitologije naših prednikov, povezane s praznovanjem obeh sončevih obratov. Svetlobo, ki je bila rdeča nit teh slovesnosti, pa želi skupina Kresnik s svojim petjem prinašati in prenašati na poslušalce.” Umetniški vodja Miran Žitko je diplomiral solo petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in končal prvo stopnjo klavirja na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Sodeloval je z Orkestrom Slovenske policije, Orkestrom Slovenske vojske, Mladinskim mednarodnim simfoničnim orkestrom, Goriškim pihalnim orkestrom in drugimi, nekaj let je bil kot tenorist zaposlen v profesionalnem Slovenskem komornem zboru v Ljubljani, zdaj Zboru Slovenske filharmonije.

Na sobotnem koncertu bodo kot gostje zapeli še sopranistka Mateja Petelin, basbaritonist Gregor Budal, violinistka Karmen Kravanja, harmonikar Aleksander Lesar in pianistka Snježana Pleše Žagar.


Najbolj brano