Po letu tišine jutri k sebi vabijo zbori

“Primorska poje bo! In to že v nedeljo!” se veseli Janja Konestabo, predsednica Zveze pevskih zborov Primorske, ki z JSKD in tremi zvezami v Italiji vabi na 52. zborovsko revijo Primorska poje. Zbori bodo jutri zapeli v svojih krajih.

Programska knjižica je letos predvsem spominska.  Foto: Maja Pertič Gombač
Programska knjižica je letos predvsem spominska.  Foto: Maja Pertič Gombač

PRIMORSKA > Tudi letošnja Primorska poje nastaja v negotovih razmerah, ki ne omogočajo množičnih nastopov. A če so jo lani takoj po odprtju morali odpovedati, bodo letos zbori vsaj jutri nastopili v svojih krajih. “Po enem letu tišine bodo zbori poslušalce lahko povabili, da jim prisluhnejo v kraju, kjer delujejo, znova bodo stopili pred svoje, tokrat domače občinstvo,” se veseli Janja Konestabo, ki je jutrišnji dan izbrala tudi zato, ker je lahko simbolična uvertura v svetovni praznik glasbe.

Nekateri zbori so že nastopili v minulem tednu, tako da je Primorska poje ponekod že zaživela, v nedeljo pa bo na več prizoriščih vsak zbor zapel po tri pesmi, bodisi sam bodisi v sodelovanju z drugimi sestavi. “Odzivi pevskih zborov so zelo optimistični in pozitivni. Čeprav jih je pričakovano prijavljenih nekoliko manj, ostajajo z nami tako zbori iz zamejstva kakor s Hrvaškega. In vsi, ki so se prijavili, so izrazili ob tem izjemno veselje,” pove sogovornica, ki pomen jutrišnjega dne vidi predvsem v ponovni oživitvi zborovskega petja.

Letošnja zborovska manifestacija je posvečena 100. obletnici rojstva Zorka Hareja, ki je bil med drugim eden od soustanoviteljev Zveze cerkvenih pevskih zborov v Trstu, 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte in tridesetletnici samostojne Slovenije.


Najbolj brano