Plavajoči grad je več kot festival

Če gre letošnji, že deveti festival glasbe in vizualnih umetnosti Plavajoči grad soditi po njegovem predhodniku, festivalu Etno Histeria, potem se od jutri do nedelje na gradu Snežnik in v njegovi okolici tudi letos obeta prava glasbena poslastica. Veliki orkester Etno Histerie pod vodstvom Matije Solceta je že predsinočnjim z živahno glasbo z raznih koncev sveta navdušil občinstvo na Prešernovem trgu v Kopru.

Veliki orkester Etno Histeria, ki je v ponedeljek navdušil v Kopru, 
bo jutri z multimedijskim spektaklom in v sodelovanju s pihalnim 
orkestrom Kovinoplastike Lož ter drugimi gosti odprl tudi festival 
Plavajoči grad. Foto: Gregor Mezgec
Veliki orkester Etno Histeria, ki je v ponedeljek navdušil v Kopru, bo jutri z multimedijskim spektaklom in v sodelovanju s pihalnim orkestrom Kovinoplastike Lož ter drugimi gosti odprl tudi festival Plavajoči grad. Foto: Gregor Mezgec

GRAD SNEŽNIK > Kar 70 glasbenikov in pevcev z raznih koncev sveta, ki so se je letos prijavili v veliki orkester Etno Histerie, je štiri dni pod vodstvom neumornega lutkarja in glasbenika Matije Solceta v zaledju Istre, na Mačjem hribu pri Truškah, pililo repertoar, ki so ga v nedeljo najprej predpremierno predstavili v Truškah, večer kasneje pa pod okriljem festivala PUF še v Kopru. No, nekaj skladb so zaigrali povsem na sveže, z dobršno mero improvizacije - najbrž je odveč poudariti, da so igrali brez not -, a glede na to, da se na Etno Histerio prijavljajo odlični mladi glasbeniki, so tudi komaj rojene skladbe zvenele več kot odlično. Prešernov trg so napolnili s takšno energijo, da je obiskovalci zlepa ne bodo pozabili. Ura in pol je minila kar prehitro, dlani bi še kar ploskale ... A člane orkestra je že naslednji dan čakalo nadaljevanje turneje po Sloveniji. Včeraj so nastopili v Čadgru nad Tolminom, danes pa se bodo na poti v Ljubljano, kjer bodo zvečer zaigrali v KUD France Prešeren, ustavili še v Idriji, da bi zaigrali podoknico Solcetovi babici in ji voščili za 95. rojstni dan.

Pomembno je, kar se dogaja v ozadju

“Glasbeniki prihajajo iz približno 15 držav, od vsepovsod so, letos je bilo veliko Francozov in Belgijcev, a - zanimivo - nobenega Šveda. To je svojevrstno presenečenje, saj so običajno prav Švedi redni gosti festivala Etno Histeria, ki sicer poteka že od leta 2003. Kar nekaj je v orkestru tudi Slovencev, v glavnem violinisti in pevci, večinoma pa je tujcev ...” je našteval Solce. “Repertoar, ki smo ga danes pokazali, je sestavljen povsem spontano, intuitivno, vsak od udeležencev prispeva svoje. Nenazadnje gre za odlične glasbenike, ki obvladajo svoj posel. A pomembnejše od tega, kar smo nocoj predstavili na odru, je to, kar se dogaja v zaodrju. Tako kot na predstavah ali ob katerihkoli odločitvah, ki so bodisi politične, družbene, umetniške ... Vedno me bolj zanima, kaj se dogaja v ozadju. Na Etno Histerii se srečujemo glasbeniki z vseh vetrov. Podnevi vadimo, ponoči se ob druženju rojevajo nove in nove ideje ... In prav to je razlog, da delam vse te predstave, vse te festivale ... Da bi se to, kar se dogaja med nami, preneslo na gledalce, obiskovalce. Da bi začutili vso to silno ustvarjalno energijo.”

Matija Solce

glavni organizator

“Plavajoči grad ni le festival. Je druženje, je platforma povezovanja umetnikov in umetnosti z ljudmi, z vsakdanom.”

Navdušili tudi koprske zapornike

Pred nastopom na Prešernovem trgu je orkester - kot veleva tradicija - zaigral še zapornikom v koprskem zaporu. “Glasbeniki, barviti tudi po stilu oblačenja, so z mešanjem različnih glasbenih slogov, improvizacijo in sproščenostjo navdušili zaprte osebe in jim popestrili včerajšnji popoldanski sprehod. Nastopajoči so zopet uspeli vzpostaviti pristen stik z zaprtimi osebami, z glasbenimi vložki pa so se prilagajali tudi nacionalni zastopanosti prisotnih. Orkester Etno Histeria je v različnih zasedbah že večkrat obiskal koprski zapor in upamo, da se bo tradicija nadaljevala,” so včeraj sporočili iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Pisana druščina glasbenikov z vseh vetrov je v ponedeljek popoldne razveselila tudi koprske zapornike.

“Tudi sam sem že dostikrat igral po zaporih, v Čilu, Franciji ... Zdi se mi pomembno, da se umetnost ne dogaja zgolj na odru, ampak se jo približa ljudem. In ko so naša dekleta na dvorišču zapora zapela ukrajinsko ljudsko pesem, sem prav videl, kako je segla v srce zapornikom iz Ukrajine,” je povedal Solce. “Po nastopu v zaporu sem si privoščil kavo v bližnjem nakupovalnem središču Supernova. Vsi ti ljudje, ki derejo v trgovine, so se mi zdeli večji zaporniki kot oni zraven, ki so dejansko zaprti. Dovolj so že štirje dnevi, ki jih preživiš s tako krasnimi ljudmi, kot so udeleženci Etno Histerie, da se ti posveti, kaj je bistvo: ljudje smo minljivi, treba je živeti tukaj in zdaj, si biti blizu, ne pa se zgolj pehati za materialnimi dobrinami.”

Najobsežnejši festival doslej

Zbuditi človeka iz družbene otopelosti in strahu v kreativno refleksijo današnjega dogajanja pa je tudi poslanstvo mednarodnega festivala Floating Castle - Plavajoči grad, ki se začenja jutri na gradu Snežnik in njegovi okolici. Do nedelje bo združil 120 glasbenih skupin in 400 umetnikov s celega sveta. Etno, jazz, elektronika, avtorska in eksperimentalna glasba kot tudi lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialni dogodki, ulično in dramsko gledališče ... Vse to bodo obiskovalci ugledali na plavajočih odrih, med drevesi, na planjavah in med skalami.

Dvajset 20 prizorišč, poti in skritih instalacij, ki jih bo letos povezovala tema tihotapcev konj, ustvarja 20 scenografov, kiparjev, arhitektov in slikarjev, ki na svojstven način tkejo in povezujejo bogato festivalsko dogajanje, ki nastaja s skupnimi močni velike ekipe profesionalcev in entuziastov. Tako kot pri Festivalu Etno Histeria tudi pri Plavajočem gradu vse niti skrbno vleče Matija Solce. Kot pravi, se letos obeta najobsežnejši festival Plavajoči grad doslej. “Prijavile so se vrhunske skupine, kot so Chant Electronique, Old Salt, Turfu ali Tygroo, 70-članski orkester Etno Histeria ... Vzdušje, ki ga ustvari 400 nastopajočih, potegne za sabo gledalce, ki se porazgubijo po velikem območju okoli gradu. 14 odrov, ki jih osmišljajo in postavljajo scenografi, bo razpršeno po gozdovih, jasah, rekah in skalah. Plavajoči grad ni le festival. Je druženje, je platforma povezovanja umetnikov in umetnosti z ljudmi, z vsakdanom. Je prostor presenečenj in zagotovo izkušnja, ki je vsakič znova posebna v svoji neponovljivosti, intermedialnosti in neposrednosti,” je prepričan Solce.

Festival bo z multimedijskim spektaklom in v sodelovanju s pihalnim orkestrom Kovinoplastike Lož ter drugimi gosti jutri odprl orkester Etno Histerie. Prvi dan je vstop na festival prost. Organizatorji obžalujejo, da za vstop na letošnji festival ne bo mogoče koristiti bonov za kulturo.


Najbolj brano