Pisatelji med več kot milijon bralci

Slovenija se te dni predstavlja na knjižnem sejmu World Book Fair v New Delhiju, največjem mednarodnem knjižnem sejmu v tem delu Azije. Javna agencija za knjigo RS (Jak) se je pridružila skupini evropskih držav, ki so opremile evropski paviljon, saj sejem v fokus postavlja EU kot regijsko gostjo.

V Indiji slovensko literaturo predstavlja tudi Gašper Malej iz 
Kopra.  Foto: Andraž Gombač
V Indiji slovensko literaturo predstavlja tudi Gašper Malej iz Kopra.  Foto: Andraž Gombač

NEW DELHI > Na sejmu sodelujejo slovenski avtorji in avtorice Manica K. Musil, Evald Flisar, Jasmin B. Frelih, Andrej Hočevar, Ivo Svetina in Zmago Šmitek.

V prihodnjih dneh bodo premierno predstavili nov prevod Flisarja (Besede nad oblaki / Words Above the Clouds, založba Nirala), Svetina bo sodeloval v debati o možnostih promocije evropskih literatur po svetu, Šmitek pa bo predaval o mandalah ter o mitih globalnega segrevanja in sodeloval tudi na okrogli mizi Planet, ki ne raste.

Doslej so že potekale otroške delavnice po motivih knjige Pobalinska pujsa Manice K. Musil, ki tudi predstavila antologijo slovenske poezije The Dual of the Heart (Dvojina srca); ta je tik pred sejmom izšla pri založbi Sahitya Akademi v New Delhiju, zvrstila pa so se tudi branja in delavnica EUPL nagrajenca Freliha v družbi drugih avtorjev, prejemnikov te nagrade.

Na univerzi v New Delhiju se je Flisar predstavil v družbi še sedmih evropskih avtorjev iz Poljske, Avstrije, Nemčije, Portugalske, Madžarske, Grčije in Finske in nato še samostojno na slavističnem oddelku. Zvrstili so se tudi nastop avtorjev na Lenobni literarni nedelji ter pogovori o trženju prevodnih pravic zunaj Evrope in o priložnostih za sodelovanje na knjižnem področju med Slovenijo in Indijo.

V ponedeljek in torek so slovenski založniki - založbe Mladinska knjiga, Goga, LUD Literatura in literarni agent Gašper Malej iz Kopra - opravili več kot 30 sestankov. Direktorica Jaka Renata Zamida se je z indijskim skladom National Book Trust, ki je tudi organizator sejma in ena največjih indijskih založb, dogovorila o izdaji slovenske antologije kratke proze, ki bo izšla v angleščini in najmanj petih uradnih indijskih jezikih leta 2019, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev. Sejem, ki ima več kot milijon obiskovalcev v devetih dneh, se bo sklenil jutri. Slovensko prisotnost na sejmu je ob ogledu EU paviljona pohvalil tudi veleposlanik EU v Indiji Tomasz Kozlowski. Slovenski veleposlanik Jožef Drofenik je avtorje gostil na literarnem večeru v Indijskem centru za kulturno sodelovanje v mestu, Renata Zamida pa je bila govornica na CEO Speak dogodku, ki ga gosti predsednik sejma.


Najbolj brano