Pianist Aleksander Gadžijev osvojil drugo mesto na Chopinovem tekmovanju

Italijansko-slovenski pianist Aleksander Gadžijev je na 18. Chopinovem tekmovanju v Varšavi, največjem tekmovanju za pianiste, osvojil drugo mesto, ki si ga je delil z Japoncem Kyoheijem Sorito, in tudi posebno nagrado Krystian Zimerman za najboljšo izvedbo Chopinove sonate. Prvo mesto je osvojil Bruce Xiaoyu Liu iz Kanade.

Aleksander Gadžijev je na prestižnem  Chopinovem tekmovanju 
osvojil drugo mesto. Foto: Uradna spletna stran tekmovanja
Aleksander Gadžijev je na prestižnem Chopinovem tekmovanju osvojil drugo mesto. Foto: Uradna spletna stran tekmovanja

VARŠAVA > V Varšavi letošnje Chopinovo tekmovanje poteka od 2. oktobra. Na tekmovanje se je prijavilo rekordnih 500 pianistov z vsega sveta, rojenih med letoma 1990 in 2004, v predtekmovanje pa se jih je na podlagi posredovanih posnetkov uvrstilo 164. Programe je nato predstavilo 151 pianistov, od tega pa se jih je zgolj 87 iz 17 držav uvrstilo v glavni tekmovalni izbor. O zmagovalcih je letos odločila mednarodna 17-članska žirija, piše na spletni strani tekmovanja.

V finale se je prebilo 12 pianistov, med njimi tudi italijansko-slovenski pianist Aleksander Gadžijev. Gre za drugo slovensko sodelovanje na tem elitnem tekmovanju. Leta 1995 je namreč na Chopinovem tekmovanju v prvem krogu nastopil slovenski pianist Tomaž Tobing.

“To je nepozaben trenutek in zagotovo zgodovinski tre zame, za Slovenijo, za Italijo, za Gorico, za mojo družino in za glasbo,” je Gadžijev po osvojenem drugem mestu v telefonskem pogovoru povedal muzikologinji Tatjani Gregorič z Radia Koper. “Počutim se kot v sanjah. Ampak pomalem sem to tudi pričakoval. Tudi nagrada za najboljšo izvedbo sonate mi je pri srcu, zelo sem si je želel.” Dnevi na tekmovanju so bili zelo naporni, zdaj pa čuti veliko odgovornost: “Do glasbe in do poslušalcev. V naslednjih dneh si bodo sledili koncerti nagrajencev. Komaj čakam.”

Na Poljskem se je že od prvega dne počutil domače, vzdušje je bilo odlična: “Poljska in Slovenija imata nekaj skupnih točk, čutiti je slovansko dušo. To mi je pomagalo, da sem se počutil zelo svobodnega, na odru, z občinstvom v dvorani in z ljudmi na splošno. Veliko je bilo avtogramov in intervjujev. Mislim, da je to šele začetek. Vesel sem, da je občutek za glasbo in zlasti za Chopina, ki sem ga razvijal v zadnjem letu, dobil tako priznanje. Gremo naprej.”

Leta 1994 rojeni Gadžijev prihaja iz goriške glasbene družine. Ure klavirja je najprej obiskoval pri mami, pianistki in pedagoginji Ingrid Silič, nato nadaljeval izobraževanje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Z orkestrom je debitiral že pri devetih letih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto kasneje.

Leta 2008 je Gadžijev dobil najvišjo možno oceno na slovenskem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig, leta 2015 pa je na 9. mednarodnem klavirskem tekmovanju v mestu Hamamatsu na Japonskem prejel najvišjo nagrado žirije, nagrado občinstva in nagrado župana mesta Sapporo. Nanizal je še nekaj drugih pomembnih uspehov na tekmovanjih in koncertih v različnih evropskih državah.


Najbolj brano