“Nepregledna razstava” Cmakovih 22 let

C.M.A.K. - Center mladinske alternativne kulture ali cerkljanski mladinski alternativni klub - ne ve, ali bo čez mesec, dva še deloval. Ker mu bodo stavbo, ki jo zaseda zadnjih 13 let, porušili, nadomestnih prostorov pa nima. O pestri beri raznovrstne ustvarjalnosti še do konca februarja v tamkajšnji galeriji Križišče priča “nepregledna razstava” Cmakovih 22 let.

Na razstavi v galeriji Križišče  je na ogled  več sto plakatov,  ki so v minulih 22 letih vabili na raznovrstne klubske dogodke. Foto: Saša Dragoš
Na razstavi v galeriji Križišče je na ogled več sto plakatov, ki so v minulih 22 letih vabili na raznovrstne klubske dogodke. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > “Ker zaradi borbanja za prostor pod soncem nismo imeli časa pregledati, zbrati ter na pregledno razstavo postaviti 22-letne ustvarjalnosti, smo pripravili nepregledno razstavo,” so pred dnevi zapisali pred otvoritvijo izbora plakatov, ki so v minulih 22 letih vabili na raznovrstne dejavnosti in v svet ustvarjalnosti. Z izjemo klubovcev na njej niso mogli pozdraviti Cerkljanov. Že lani, ob iskanju nadomestnih prostorov, so jim dali vedeti, da jih v središču kraja ne želijo več za sosede in da so s svojo dejavnostjo, zlasti koncertno, zanje moteči.

Ogromno kulturnih in drugih dogodkov

Plakati so vabili v klub, ki so ga najprej uredili v bivšem dijaškem domu in pred 13 leti v opuščeni Tinčkovi bajti kot prvi sosedi občinske stavbe. Zdaj na razstavi obujajo spomine na nepregledno množico dogodkov.

S skoraj 200 delavnicami so segli na vsa področja - od prevladujočih kulturnih do računalniško tehničnih. Predavanja - več kot sto jih je bilo - so naravnali na pereče družbene teme. V CMAKinu so predvajali 120 nekomercialnih filmov z umetniško-izobraževalnimi vsebinami. Odkar so pred petimi leti klubskim prostorom dodali galerijo Križišče, so odprli 45 razstav. V klubu so se vrstili večeri poezije, lutkovne in gledališke predstave, vse z mislijo na mlade neuveljavljene avtorje in krpanje kulturnih, družbenih in drugih lukenj v domačem okolju. Vse so začinili s športnimi dogodki in petimi festivali, tabori in maratonskimi dogodki. Daleč največ, več kot 300, je bilo koncertov. Za okolje do te mere motečih, da so Cerkljani lani odločno zavrnili selitev kluba v novo, prazno stavbo, vsega 200 metrov oddaljeno od sedanje.

To bo lastnik Hotel Cerkno kmalu porušil. “V hotelu nam gredo zelo na roke. Lani so rušenje odložili za leto dni. Letos, ko naj bi stavba padla sredi marca, je ponovno oddal prošnjo za podaljšanje gradbenega dovoljenja za rušenje. Ker vmes nismo našli primernega nadomestnega prostora, smo v negotovosti. Da bi lahko kandidirali za programski denar Urada za mladino, kot center potrebujemo vsaj 150 kvadratnih metrov prostora,” je povedal predsednik C.M.A.K.-a Matic Rijavec.

Deuje babe še bodo, potem pa ...

Župan Gašper Uršič čez dve leti obljublja prenovo opuščenega gasilskega doma za potrebe C.M.A.K.-a in drugih društev.

“Dotlej bomo dobili pisarno v večnamenskem centru in souporabo dvorane,” pojasnjuje Rijavec. “Samo opreme imamo za nekaj takih prostorov. Ni dober občutek, ker so nas ljudje tako odločno zavrnili. Ker Cerkljane spoštujem, večkrat razmišljam, ali smo res tako slabi. Pri vsej tej dejavnosti ... Žal niti danes ni nobenega domačina na razstavi.”

Članica Maruša Lipušček je dodala, da najbolj bolijo obtožbe: “Nihče pa ne pride pogledat, kaj delamo. V 22 letih se je vendarle marsikaj obrnilo na bolje in Cerkljanov, zlasti na razstavah domačih umetnikov, je bilo pri nas precej.”

Kakorkoli se bo obrnilo, so pripravili bogat program za 7. Deuje babe. Ta festival ob dnevu žena skozi ves marec posvečajo neukročeni ženski ustvarjalnosti, takšni, ki zavrača stereotipne predstave o ženskah in ženskosti. Festival bo 1. marca uvedla delavnica glasbenega improviziranja, do zaključne festivalske zabave 23. marca pa se bo zvrstilo enajst gledaliških in filmskih predstav ter koncertov v klubu, idrijskem filmskem gledališču, Osnovni šoli Cerkno in v baru Gabrijel.

“Za naprej pa ne vemo. Upamo, da bo Hotel Cerkno odložil rušenje, saj imamo za koncertni del že odobreno denarno podporo. Mrzlično iščemo nadomestne prostore, a žal neuspešno,” je sklenil Rijavec.


Najbolj brano