Pariško občinstvo si bo lahko ogledalo devet slovenskih filmov

V Parizu se danes začenja Festival slovenskega filma s podnaslovom Slovenski film se razkriva, ki bo francoskemu občinstvu predstavil slovensko filmsko produkcijo. V kinu Les 7 Parnassiens v četrti Montparnasse bodo do 2. oktobra zavrteli devet filmov, od tega pet celovečernih in štiri kratke, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

 V Parizu bodo gledali tudi Orkester.
V Parizu bodo gledali tudi Orkester.  

PARIZ > Predstavitev slovenskega filma bo drevi odprl večkrat nagrajeni prvenec Inventura režiserja Darka Sinka. To bo pariška premiera filma, ki je francosko doživel novembra 2021 v tekmovalnem programu na mednarodnem filmskem festivalu v Arrasu. Film bo v Parizu predstavila direktorica festivala Nadia Paschetto. Otvoritvene projekcije se bosta udeležila tudi režiser in glavni igralec Radoš Bolčina, ki je lani prejel vesno za najboljšega igralca, film pa je prejel tudi vesno za najboljšo režijo, stranskega igralca in izvirno glasbo.

Drugi festivalski dan bo na sporedu Dolina miru režiserja Franceta Štiglica. Digitalno restavrirana verzija filma se je leta 2016 uvrstila v uradni program Cannes Classics. Filmski klasiki bo sledil še slovenski lanskoletni kandidat za oskarja Sanremo režiserja Miroslava Mandića. Ta je svojo pot začel v tekmovalnem programu na Black Nights Film festivalu v Talinu, na festivalu v Leskovcu pa je glavni igralec Sandi Pavlin dobil nagrado za najboljšega igralca.

Tretji dan bo predstavil slovenske režiserke, ki so od leta 2021 v Franciji dosegle uspehe s kratki filmi. Kot so spomnili pri SFC, je bila glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma v Clermont Ferrandu podeljena filmu Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle. Konec leta 2021 je praznoval še en slovenski film, Babičino seksualno življenje mlade režiserke Urške Djukić, ki je na festivalu Les Arcs prejel posebno omembo žirije. Letos pa je Steakhouse, kratki animirani film režiserke Špele Čadež, prejel nagrado strokovne žirije na festivalu v Annecyju. Trojici filmov se bo pridružil še študentski film Otava v režiji Lane Bregar. Projekcije se bo udeležila Katarina Rešek - Kukla.

Sledila bo pariška premiera filma Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić, ki je na zadnjem Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za najboljši celovečerni film, scenarij, glavno žensko vlogo, stransko žensko vlogo, scenografijo, kostumografijo. Film je bil izbran tudi med desetimi evropskimi filmi za projekt Sydney - Europe! Voices Of Women In Film 2022, ki ga pripravlja European Film Promotion. Film bo v Parizu predstavila glavna igralka Liza Marijina.

Predstavitev slovenskega filma se bo v nedeljo zaključila s francosko premiero filma Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki je letošnji slovenski kandidat za mednarodnega oskarja. Film je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu festivala v nemškem Cottbusu in je odslej prejel dve nagradi: srebrno zvezdo za najboljšega režiserja na festivalu CineDays v Skopju in nagrado za najboljšega režiserja v programu Forward Future 12. izdaje filmskega festivala v Pekingu. Pariške projekcije se bosta udeležila režiser Luzar in direktor fotografije Simon Tanšek.

Vse filme je sofinanciral SFC, ki predstavitev v francoski prestolnici organizira s slovenskim veleposlaništvom v Parizu. Pokrovitelj dogodka je francoski igralec slovenskih korenin Stanislas Merhar, so še zapisali v SFC.


Najbolj brano