Otovih prvih petdeset in znova z NSQ

Kdo ne pozna priljubljenega pevca Oto Pestnerja, njegovih uspešnic Trideset let, Vem, nekje živeti mora in številnih drugih, ki so jih ljubitelji njegovega petja v teh desetletjih vzeli za svoje? Oto Pestner namreč prav letos praznuje kar dva zelo pomembna jubileja - 50. obletnico odmevnih nastopov ter po desetih letih ponovni nastop z New Swing Quartetom. Izšla pa je tudi glasbena monografijo z naslovom Ciganska kri …

Oto Pestner
Oto Pestner 

> Vašo glasbeno pot ste pričeli v rojstnem Celju.

“Oče je bil harmonikar in je imel ansambel, ki je igral v Celju, aktiven pa je bil več kot 60 let. Tudi njemu je bilo ime Oto in ansambel se je imenoval Ansambel Ota Pestnerja.”

> Vaša prva mala vinil plošča je izšla leta 1968 pri založbi Jugoton, na njej je bila popevka Najrajši sem pri očetu. Takrat ste bili stari le 12 let …

“Na mali plošči so bili štirje posnetki, ki so nastali še pred mojo mutacijo. Oče je bil moj stalni spremljevalec v tistih letih. Prek njegovega ansambla sem bil od malih nog v stiku z glasbo in tako tudi pod njegovim nadzorom. Bil mi je vzor, učil sem se od njega.”

> Zelo mladi ste tudi začeli nastopati, ali ne?

“S petnajstimi leti, to je leta 1971, ko sem nastopil na Slovenski popevki. Spominjam se, da sem poskušal delovati kot odrasla oseba, čeprav se je videlo, da sem mlad. Na svojem prvem nastopu na Slovenski popevki nisem pričakoval takšnega uspeha, kot sem ga požel. Kot so mi pozneje dejali, so me iskali pred podelitvijo nagrade. Z očetom sva namreč po nastopu odšla, ker sva menila, da je to bilo to. Peljal me je na avtomobilčke, ki so bili pred halo Tivoli. Ko so naju dobili, sva izvedela, da sem prejel prvo nagrado občinstva za popevko Trideset let. Obstala sva, saj nisva mogla verjeti! S kakšnim veseljem sva se nato vrnila v dvorano!”

> Kaj kmalu so vas imeli za čudežnega otroka slovenske zabavne glasbe. Ali drži trditev, da vas je povabil k sodelovanju priznani, žal, preminuli avtor Djordje Novković, da bi iz vas ustvaril uspešnega izvajalca po celotni takratni skupni domovini?

“Djordje Novković mi je napisal nekaj pesmi za srbohrvaški trg, vendar se celotni načrti niso uresničili, saj se nisem želel preseliti na Hrvaško. To je bil pogoj. Bilo mi je lepo doma, v Celju!”

> Sodelovali ste na številnih festivalih.

“Opatija, Split, Vaš šlager sezone, Beograjsko proleće, Slovenska popevka, Ema, Melodije morja in sonca ... Stanje duha, ki je takrat prevladovalo v glasbenih vodah, še zdaleč ni temeljilo na tekmovalnosti in to mi je bilo zelo všeč. Ni bilo zavisti in vsi smo komaj čakali, da bi lahko nastopili na festivalih, ki jih je bilo v tistem obdobju kar nekaj. Slovenska popevka pa je bila pred vsemi. Ta festival je gojil zelo kakovostno glasbo, sploh za tiste čase in vsi takratni festivalski mojstri so imeli za sabo džezovsko šolo. Najbolj vrhunski od vseh je bil seveda Jože Privšek, ki je napisal tudi glasbo za skladbo Trideset let, mojo prvo veliko glasbeno uspešnico.”

> Doslej ste izdali kar 39 samostojnih studijskih glasbenih albumov, svojo 50. obletnico uspešnega nastopanja na glasbenih odrih boste obeležili tudi s 40. albumom in to dvojnim, z naslovom Moji metulji. Bi nam predstavili to vaše delo, ki je nastajalo kar nekaj let?

“Skladbe z novega dvojnega albuma so rdeča nit mojih osebnih praznovanj. Dolgo sem si želel, da bi imel nov program, s svežo glasbo, ki se je začela rojevati v zadnjih letih. Če preračunam snemalni proces, je ta trajal kar dobra štiri leta in pol in rezultat je 30 novih skladb. Nekatere so bile že objavljene na albumu Oto Pestner 60 let, vendar smo jih malce spremenili za nova albuma. Prepričan sem, da bo v tem izboru vsakdo našel nekaj zase.”

> Ob tem ne smemo pozabiti na zelo pomembno glasbeno pot, ki ste jo prehodili z New Swing Quartetom. Kako to, da ste se leta 1970 odločili, da stopite tudi na pot gospela?

“New Swing Quartet je bil velik projekt, ki se je orisal že v 70. letih minulega stoletja, čeprav sem se skupini pridružil nekaj kasneje. Moj oče je vse glasbenike New Swing Quarteta poznal. Bobnar njihovega spremljevalnega ansambla je mojemu očetu rekel, naj me - mulca - pripelje, ker bi mi bilo mogoče všeč prepevati z njimi. In to je storil. Črnske duhovne pesmi nimajo političnega predznaka in veljajo tudi za enega od elementov rock'n'rolla. Konec koncev je Elvis Presley odpel vsaj 200 gospelov! Gospel je glasba, ki osvobaja človeka, zato je bila tudi pri nas dobro sprejeta. Ko sem začel prepevati v New Swing Quartetu, smo odšli na prednovoletno turnejo po cerkvah, kar je bilo za takratne čase precej drzno. Na naših nastopih se je trlo ljudi, čeprav takrat še nismo imeli uveljavljenega imena, saj smo komaj začeli nastopati.”

> Tudi glasbena pot New Swing Quarteta je bila zelo uspešna, tako zelo uspešna, da ima kvartet v Šentjurju celo svojo spominsko sobo.

“New Swing Quartet je res svetovna zgodba. Spominsko sobo pa so uredili v mestu, iz katerega New Swing Quartet izhaja. Spominsko sobo sem pred kakim letom tudi obiskal in bil prijetno presenečen. Z veseljem sem obujal spomine na čas aktivnega delovanja kvarteta in že težko pričakujem naš nastop na Zimskem festivalu, 12. februarja, za katerega se s člani že pospešeno pripravljamo. V Unionski dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani bomo ponovno zapeli po desetih letih. Poslušalci ne bodo pogrešali ničesar, kar od nas pričakujejo, plus dodano vrednost, ki je še ne morem razkriti.”

> Z New Swing Quartetom ste koncertirali po vsem svetu, tudi v cerkvah in dvoranah na jugu ZDA, kjer je gospel doma, izdali ste 46 nosilcev zvoka.

“Nastopi po ameriških baptističnih cerkvah so bili res poseben izziv. Pred okorelimi nezaupljivci, afroameričani v občinstvu, ki res ne sprejmejo vsakogar in takoj. Tam ni bilo neke sredine, ali te bodo sprejeli ali ne in to zaradi tega, ker smo bili na pravih mestih, med pravim občinstvom, tam, kjer se je gospel rodil. Ampak, ko smo zapeli, smo doživeli topel sprejem zaradi načina podajanja sporočila. Praviloma smo potrebovali kakih dvajset minut, da so začeli 'tapkati' z nogami in tleskati s prsti. Najprej je počasi prva roka sprožila aplavz, nato druga in na koncu se je vse skupaj razvilo v velik aplavz. Tako si vedel, da si jih prepričal. In, ko so nam dejali: 'Aha, brother, good!' smo postali njihovi. Vzeli so nas za svoje in to je največ, kar bi si lahko vsak od nas želel.”

> Kaj se je zgodilo leta 2008, da je Quartet razpadel in kako to, da ste sklenili, da se po desetem letu nedelovanja vrnete na odre?

“Za zaključek naše glasbene poti leta 2008 smo se odločili predvsem zaradi bolezni Dareta Heringa. Zdaj je uspešno okreval. S fanti smo bili kar lačni skupnega nastopanja. Tako smo se po desetih letih premora odločili, da je pravi trenutek za skupni nastop prav na ekskluzivnem koncertu ljubljanskega Zimskega festivala. Izredna čast nam je nastopiti ob boku svetovnih glasbenih virtuozov, kot sta Nigel Kennedy in Ramon Vargas.”

> Vrnimo se k Otu Pestnerju, samostojnemu izvajalcu. Kaj se je zgodilo po letu 2008, ko se je New Swing Quartet razšel?

“Po prenehanju delovanja kvarteta sem nadaljeval svojo samostojno kariero. V okviru solo kariere in številnih ostalih sodelovanj pa mislim, da je številka mojih izdanih albumov in drugih posnetkov celo presegla stotico.”

> Poleg zabavne in gospel glasbe vam ni tuja niti narodnozabavna glasba …

“Alpskemu kvintetu sem se prvič pridružil leta 1985. Ta zgodba je trajala do leta 1995 in se je pred nekaj leti ponovno obudila. Narodnozabavna glasba mi je zelo blizu in jo tudi zelo rad prepevam.”

> Vaše glasbeno udejstvovanje vam je prineslo kar nekaj nagrad. Na katero ste najbolj ponosni?

“Posebno mesto bo vedno imela nagrajena popevka Trideset let, saj je bila moj prvi veliki uspeh in sem z njo komaj petnajstleten prejel nagrado na Slovenski popevki in pričel profesionalno glasbeno pot, ki mi je do današnjih dni dala kar nekaj prelepih trenutkov.”

> Mislim, da ste tudi edini slovenski izvajalec, ki se lahko pohvali s svojo glasbeno monografijo.

“Oba z avtorjem knjige Matejem Krajncem sva se strinjala, da ime popevke Ciganska kri, ki je ena mojih največjih uspešnic, idealno in celovito povzema tako mojo življenjsko kot glasbeno pot. Knjiga se posveča moji privrženosti glasbi, petju, komponiranju, aranžiranju in tudi moji glasbeni preteklosti. Zelo ponosen sem nanjo.”

> Za vas je letošnje leto res zelo pomembno.

“Praznujem 50. obletnico samostojne kariere. Želim si, da gre glasba naprej in sem zelo vesel izdaje novega albuma, ki sem ga že dolgo načrtoval. Predvsem pa se veselim, da bom 12. februarja z nastopom v Unionski dvorani proslavil tudi petdesetletnico New Swing Quarteta.”

> Ste očka dveh deklic. Že prepevata z vami?

“Ja, ker sva z ženo oba glasbenika in je glasba vedno med nami. Drugače pa sta obe zelo rahločutni in imata vsaka svojo voljo, tako da je vse odvisno od njiju. Stvari prepuščam naravi in času, je pa že zdaj opaziti, da imata nekaj glasbenih genov.”


Najbolj brano