Nataša Segulin razstavlja v novem prostoru Galerije Gong

V novem prostoru na Kidričevi ulici v središču Nove Gorice se prameni svetlobe igrajo s senčnimi lisami - galerija Gong je razstavno sezono odprla z novim ciklom fotografij Impresije, ki jih je posnela Nataša Segulin.

 Nataša Segulin je v  Impresije ujela svoje  posebne poglede na detajle sakralnih objektov.
Nataša Segulin je v Impresije ujela svoje posebne poglede na detajle sakralnih objektov.  

NOVA GORICA > Nataša Segulin, leta 1948 rojena v Kopru, se je s fotografijo spogledovala že med študijem umetnostne zgodovine in pozneje med novinarskim delom na področju kulture, povsem pa se ji je posvetila po upokojitvi pred devetimi leti. “Fotografije, ki jih ustvarja na svojih potovanjih, ne prikazujejo znamenitosti, temveč detajle iz stvarnega sveta: strukturo grajenih objektov, razgibano teksturo zemlje, svetlobne odseve na migetavi vodni površini, razsežnost neba ...” v spremnem zapisu ugotavlja kustosinja razstave, likovna kritičarka Nataša Kovšca. “Tudi izbrane motive običajno kadrira tako, da ne omogočajo prostorske umestitve, saj na posnetkih krajine ni obzorja in obratno: na fotografijah neba ni krajine.”

K poetičnosti fotografskega izraza Nataše Segulin v zadnjih ciklih veliko pripomore tudi intenzivna svetloba. Projekt Impresije “vključuje posnetke treh različnih sakralnih objektov, ki so premišljeno izbrani izseki njihovih zunanjščin in notranjščin, vendar kraji v motivnem izboru sploh niso pomembni”, saj avtorica osrednjo vlogo dodeli “svetlobnim učinkom, ki na trdni arhitekturni osnovi ustvarjajo množico neopredeljivih, imaginarnih oblik”.

Kustosinja opozarja, da fotografinja osvetljuje neizrekljivo in nadčutno, pa tudi duha časa.


Najbolj brano