Omejeni na ves svet

Sinoči se je na spletu pričel 17. festival animiranih filmov Animateka. Na platformi Eventive bodo predvajali 338 kratkih filmov in devet celovečercev. Štiri petine programa smejo organizatorji predvajati pred očmi vsega sveta, naprodaj pa so vstopnice za ogled tako posameznih filmov kakor celotnega nabora.

 Med izzivalnejšimi filmi letošnje Animateke je poljski Ubij to in zapusti to mesto.
Med izzivalnejšimi filmi letošnje Animateke je poljski Ubij to in zapusti to mesto.  

“Vsak pošten filmski festival je do letos zasledoval temeljne principe organizacije odličnega filmskega festivala: kakovost projekcije v kinodvorani, gostoljubje do avtorjev in avtoric ter pestre spremljevalne aktivnosti. S pandemijo določena spletna inačica festivala ničesar od tega ne omogoča in zato je leto 2020 tudi leto učenja,” ugotavlja Igor Prassel, programski direktor mednarodnega festivala animiranega filma. Ekipa Animateke je v teh razmerah našla izziv in se trudi, da bi spletni festival izpeljala čim bolj izvirno in karseda srčno, vsekakor pa vsi komaj čakajo “vrnitev v normalo”.

Igor Prassel (foto: Katja Goljat)

Igor Prassel

programski direktor Animateke

“Želimo si živeti v humanem, pravičnem in solidarnem svetu in obsojamo avtokratske neoliberalne poskuse podrejanja družbe.”

V ritmu sodobne krize

Letošnji festival ne bo poseben le zaradi drugačnega formata, opozarja Prassel: “Na žalost bo drugačen tudi zaradi zdravstvene, politične in ekonomske krize v naši državi in svetu. Zato je bolj kot kadarkoli pomembno odkrivati sporočila avtorskih animiranih filmov. Želimo si živeti v humanem, pravičnem in solidarnem svetu in obsojamo avtokratske neoliberalne poskuse podrejanja družbe.”

Filmi se za nagrade potegujejo v več tekmovalnih programih, poleg teh je več spremnih, zvrstili se bodo še predavanja, diskusije, pogovori ... Posamezna vstopnica je naprodaj po 5,30 evra, dostop do celotnega programa pa omogoča prepustnica za 45 evrov.

Na festivalu bodo predvajali Vojno besed, nagrajeni kratki film Lea Černica iz italijanskega Tržiča.

V tekmovalnem programu je tudi minuto in pol dolg film Vojna besed ali spoštljiva tišina, ki ga je v produkciji goriškega Kinoateljeja ustvaril Leo Černic, pred 25 leti rojen v Trstu in doma v bližnjem Tržiču, letošnji nagrajenec Društva slovenskega animiranega filma za najboljšo likovno zasnovo. Na ogled bo tudi prejemnik velike nagrade festivala v Ottawi, celovečerec Ubij to in zapusti to mesto, ki ga bo na predavanju letošnje AnimatekePRO predstavil avtor, poljski režiser Mariusz Wilczynski. Glavni junak se zateče v deželo spominov, kjer so njegovi najdražji še živi. Nekega dne pa se v domišljijsko mesto nepovabljeni naselijo literarni junaki in otroški stripovski idoli ...

Stari mlekar

Med celovečerci priporočajo tudi estonsko “animirano roadtrip bizarko za vse generacije” Stari mlekar Oskarja Lehemaaja in Mikka Mägija. Zvrstilo se bo še veliko zanimivega, organizatorje iz Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta pa veseli tudi, da Animateko že dvanajsto leto zapored finančno podpira program Ustvarjalna Evropa - MEDIA. Obveščajo, da bodo del programa - večino celovečercev in retrospektivo Hrvaška na obisku - zaradi omejitev avtorskih pravic in medija filmskega traku prikazali naslednje leto v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki.

Kriminalno dejanje!

“To, da so v programu Mladi talenti Evrope trije slovenski filmi, kaže, da študenti na univerzah v Novi Gorici in v Ljubljani napredujejo v animaciji,” je za Slovensko tiskovno agencijo dejal Igor Prassel. In poudaril solidarnost s celotno slovensko filmsko krajino, saj je država z neizplačevanjem pogodb ustavila financiranje slovenskega filma, kar je po njegovih besedah kriminalno dejanje. Pričakuje tudi, da zaradi tega na področju animiranega filma naslednje leto ali celo dve ne bodo mogli delati. Dodal je še, da se je v teh razmerah več pomembnih avtorjev odločilo, da svojih novih filmov ne bodo prikazali na spletnih festivalih, temveč bodo raje počakali na možnost predvajanja v kinodvoranah, saj so filme ustvarili za velika platna.  


Najbolj brano