Oktet Sotočje navdušil na avstrijskem Koroškem

Oktet Sotočje iz Črnič, ki združuje pevce iz Vipavske doline in s Krasa, je na povabilo Alexa Schusterja iz Rožeka na avstrijskem Koroškem prejšnjo nedeljo nastopil v kapeli Deželne bolnišnice v Beljaku.

Oktet Sotočje je zapel v nekdanji cerkvici, ki je že bila predvidena 
za rušenje, zdaj pa gosti različne kulturne prireditve.
Oktet Sotočje je zapel v nekdanji cerkvici, ki je že bila predvidena za rušenje, zdaj pa gosti različne kulturne prireditve.  

BELJAK > Nekdanja cerkvica na območju bolnišnice je že bila predvidena za rušenje, vendar se je za njeno prenovo v kapelo zavzel Marian Schuster, duhovnik v bolnišnici, sicer brat Alexa Schusterja, ki vodi pevski zbor Moški pevski zbor Jepa-Baško jezero. Poleg nedeljskih maš kapela gosti tudi kulturne dogodke. V njej je bilo že več kot 160 koncertov glasbenikov, orkestrov ter zborovskih in glasbenih skupin.

Oktet Sotočje je koncert odprl z Vrabčevo Zdravico, ki ji je sledil pozdravni govor župnika Schusterja. Zatem je oktet v prvem delu koncerta izvedel pet sakralnih del ter dve črnski duhovni. V drugem delu je zapel pet slovenskih skladb. Pred pesmijo Vipavska dolina je član okteta Boris Jež slikovito opisal Vipavsko dolino kot vinorodno deželo, Alex Schuster pa za njim še v nemškem jeziku.

Odlično izveden koncert v izredno akustičnem ambientu bolnišnične kapele je navdušil obiskovalce, ki so s stoječimi ovacijami in odobravajočimi medklici iz okteta v dodatku izvabili še tri skladbe. Gostovanje se je zaključilo v prijateljskem vzdušju in srečanju po koncertu, kjer so se dogovorili za skupni koncert s člani MoPZ Jepa-Baško jezero v jeseni. Oktetu se obeta tudi nastop na pevski manifestaciji Koroška poje, ki bo ponovno utrjevala vezi z rojaki na avstrijskem Koroškem. JŠ


Najbolj brano