Okno v sodobno malteško književnosti Wara Settembru - Po septembru

September je za Maltežane pomemben mesec, saj takrat praznujejo dva državna praznika, dan zmage in dan neodvisnosti.

Naslovnico antologije krasi slika Mosta Bridge, na kateri je  malteški umetnik 
Jesmond Vassallo upodobil domačo znamenitost, most nad dolino Wied 
il-Ghasel. Foto: klemen
Naslovnico antologije krasi slika Mosta Bridge, na kateri je malteški umetnik Jesmond Vassallo upodobil domačo znamenitost, most nad dolino Wied il-Ghasel. Foto: klemen

Na dan zmage praznujejo konec dveh obleganj, tistega iz leta 1565, ko je turško ladjevje mesece oblegalo Malto, in tistega iz druge svetovne vojne, ko je otok napadlo nacistično in fašistično letalstvo, na dan neodvisnosti pa malteško osamosvojitev izpod britanskega imperija, kar je Malta dosegla leta 1964.

Naslov antologije Po septembru - Wara Settembru izhaja iz dejstva, da so v antologiji našli mesto avtorice in avtorji, rojeni po letu 1964. Za to generacijo je značilno, da se v svojih delih odmika od tem, ki so bile v fokusu prejšnjih generacij, kot je na primer vprašanje nacionalne identitete, ki na Malti zaradi njene zgodovine nikakor ni enoznačna, ali pa jih problematizira, kot na primer pojem Sredozemlja - ta zaradi valov beguncev iz Afrike, ki neredko končajo svojo pot na dnu morja, spreminja svoj značaj -, ali pa jih redefinira, kot na primer pojmovanje ženske v malteški družbi in literaturi, ki je bilo še donedavna izrazito tradicionalno - antologija je prvi pregled malteške književnosti, v katerem sta enakovredna zastopana oba spola.

Antologijo sta uredila malteški pesnik in pisatelj Immanuel Mifsud in slovenski pesnik Peter Semolič, ki sta h knjigi prispevala tudi spremna teksta, letošnjega festivala Vilenica pa se bodo septembra ob Mifsudu udeležili še Clare Azzopardi, Norbert Bugeja in Loranne Vella.

Prav avtorice in avtorji, uvrščeni v antologijo, so tudi tisti, ki so malteško književnost postavili na svetovni literarni zemljevid in v njej najdemo kar nekaj danes v svetu priznanih literarnih imen, kot sta na primer dobitnika nagrade Evropske unije za književnost Immanuel Mifsud in Walid Nabhan. Malteška književnost v slovenskem prostoru ni popolna neznanka, vendar pa je še vedno precej neznana, saj lahko knjižne prevode iz nje preštejemo na prste ene roke. Tudi zato je antologija Po septembru - Wara Settembru dragocena, še bolj pa zato, ker prinaša dvajset močnih, individualnih pesniških in pisateljskih glasov, ki nam govorijo, da Malta ni le Skala sredi Sredozemlja, kot samoironično Maltežani radi poimenujejo otok, ali turistična destinacija s prekrasnimi plažami in predzgodovinskimi ter zgodovinskimi spomeniki, ampak dežela z živo, živahno in vznemirljivo književnostjo.


Najbolj brano