Ogrevanje za redne projekcije v istrskem zaledju

Projekt Kino Istra / Cinema Istria si od jeseni prizadeva zagotoviti vseletni program filmskih projekcij v 12 krajih brez kinodvoran po celotni Istri. Zavod Otok in Motovunski festival sta od jutri do 24. januarja za ogled na spletu pripravila izbor štirih filmov, tako ali drugače povezanih z Istro.

Kino Istra vabi tudi na  ogled hrvaškega dokumentarno-igranega  filma Je letrika ubila štrige.
Kino Istra vabi tudi na ogled hrvaškega dokumentarno-igranega filma Je letrika ubila štrige.  

Spomnimo, Kino Istra / Cinema Istria želi s svojim programom s pomočjo filma in drugih umetnosti na svojstven način povezati Istro na hrvaški in slovenski strani meje. Zamisel je preprosta, sporočajo iz Zavoda Otok: “Kino Istra nima svoje dvorane, ampak gostuje v krajih, kjer filmov primanjkuje, v mestih brez stalnega kina. Projekt je namenjen tako širšemu kot mlademu občinstvu, prebujanju ljubezni do filmske umetnosti pri šolarjih, ki odraščajo v krajih brez možnosti obiska kina, in seveda tudi celotni lokalni skupnosti.”

A se je bil primoran že kmalu po prvih projekcijah, kakršna je bila v dvorani v Sv. Antonu, zaradi drugega vala epidemije umakniti na splet, kamor že nekajkrat vabil s kakovostno filmsko ponudbo.

Tokratni izbor, s katerim želijo spodbudno začeti leto, sta Zavod Otok in Motovun Film Festival zasnovala tako, da so filmi, ki si jih je moč ogledati od jutri do 24. januarja, tako ali drugače povezani z Istro.

Na ogled bodo: hrvaški Je letrika ubila štrige (2016) v režiji Cristiana Crissa Kolacia, koprodukcijski makedonski Bog obstaja, ime ji je Petrunija (2019) Teone Mitevske , mladinski Nevidni fant (2019) Gabrieleja Salvatoresa(2014), ki je med drugim sneman v Trstu, in legendarna Dolina miruFranceta Štiglica iz leta 1957. Filme si bo mogoče ogledati prek platforme Cinesquare, cena vstopnice za posamezen film je 2, za celoten paket pa 5 evrov. A gostitelji poudarjajo: gre le za ogrevanje pred vrnitvijo k projekcijam v živo po Istri.


Najbolj brano