Ognjeni teater na Titovem trgu

Festival Frivolus namreč, ki je že tretje leto zapored v Koper pripeljal ulične umetnike z vseh koncev in krajev.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Ulični umetniki so od petka do nedelje mimoidoče presenečali za domala vsakim vogalom. S svojimi kostumi, maskami, dovršenimi nastopi, izjemnim darom za nagovarjanje občinstva in pritegovanje pozornosti so koprske ulice in trge spremenili v majhne premične gledališke odre in znova premikali meje doslej videnega. Ko ljudem zaradi njihovih vratolomnosti zastane dih, ko nastopi občudovanje telesnih spretnosti, katerih smo v teoriji zmožni vsi, le malokdo med nami pa temu posveti svoje življenje, ko izvabijo krohotanje do solz ali koga navdušijo, da se še sam odpre novim veščinam, njihova umetnost dobi smisel.

Program Frivolusa, festivala uličnih umetnikov in ulične kulture, je tudi letos nastal pod taktirko Študentske organizacije Univerze na Primorskem in s podporo Mestne občine Koper. Poleg tujih artistov z Irske, iz Španije, Argentine, Švice in še od marsikod je organizatorjem uspelo privabiti še slovenske ulične umetnike, kot sta Aerial Circus s plesom na svilenih trakovih ali žonglerska skupino Čupakabra, ki se igra tudi z ognjem.

In medtem ko so umetniki s svojimi predstavami občinstvo aktivno nagovarjali ter vabili k sodelovanju, je edinstvena potujoča razstava Blink Circus ponujala priložnost za odmik v razkošno, domala ekstravagantno razstavišče, kjer so obiskovalci uživali v razstavi 130 slik. Razstave v sklopu Frivolusa gotovo ne morejo biti “navadne”, temveč posebne. Razstavljenih slik oko ni moglo zaznati brez pripomočkov - povečevalnega stekla in posebnih luči, ki so še prispevale k magiji okolja. Frivolus je na stežaj odprl domišljijska vrata in v vsakomur pustil drobec fantazijskega.


Najbolj brano